Deeyah Khan er i gang med et nytt filmprosjekt – året etter at hun kom med de to prisbelønte dokumentarene fra Trumps Amerika om abortkamp og situasjonen for USAs muslimer.
Foto
Fuuse Films

Deeyah i gang med ny film – etter å ha vunnet enda en Peabody-pris

Publisert: 28. juni 2021 kl 08.24
Oppdatert: 28. juni 2021 kl 08.24

Deeyah Khan legger ut på reise for å begynne opptakene til en ny film, uken etter at hun vant den gjeve, amerikanske Peabody-prisen for sin forrige.

I helgen delte den norske filmskaperen, bosatt i Storbritannia, et bilde tatt ut av flyvinduet og at hun nå var «ute på veien igjen» for å starte på en ny film. Mer røpet ikke den multiprisbelønte filmskaperen og aktivisten om hva som denne gang blir tema.

I starten av juni vant hun en britisk Bafta-pris for sin abortdokumentar fra USA, som også er å se på NRK TV, og i forrige uke vanket det en høythengende, amerikansk mediepris – denne gang for dokumentaren «Muslim in Trump's America».

Peabody-prisen ble etablert i 1940 og regnes som den eldste prisen i USA som gis til elektroniske medier. Opprinnelig var det en radiopris, mens den i dag deles ut for fremstående innsats innen radio og TV.

Keith Ellison, som i 2006 var den første muslimen som ble innvalgt i den amerikanske kongressen, presenterte Peabody-prisen til Deeyah Khan og kalte den «en viktig film på et kritisk tidspunkt». Selv kommenterer filmskaperen det slik i sosiale medier:

– Jeg vant Peabody-prisen første gangen for min debutfilm om Banaz. Prisen var med på å forandre livet mitt, og gjorde det mulig for meg å fortsette å lage filmer og fortelle historier jeg føler sterkt for og kunne gjøre dette arbeidet på mine egne vilkår.

Deeyah Khan sikter til «Banaz: A Love Story», som hun laget i 2012 med støtte fra blant annet Fritt Ord. Filmen, som forteller om et æresdrap på en kurdisk ungjente, skapte norsk historie gjennom å vinne Emmy-pris i 2013, så vel som en rekke andre priser, og ble vist i FN.