Regissør John Andreas Andersen er klar for å slippe løs «Nordsjøen» på norske kinoer.
Foto
Ali Zare / NTB
«Nordsjøen»-regissøren

– Håper folk er klar for storfilm og action på kino igjen

Publisert: 27. oktober 2021 kl 14.50
Oppdatert: 27. oktober 2021 kl 14.50

Regissør John Andreas Andersen sjøsetter nå «Nordsjøen» og håper folk går på kino for å se film i storformat igjen.

Katastrofefilmen «Nordsjøen» er nyeste storproduksjon ut fra gjengen bak søsterfilmene «Skjelvet» og «Bølgen».

Filmen har fått fin mottakelse. Fra Aftenpostens anmelder heter det blant annet at filmen er «en oppvisning i effektiv katastrofefilm» – mens Filmpolitiet skriver i sin kritikk at «Det er imponerende hvor stort og ambisiøst Fantefilm-produsentene går til verks». Dagbladets anmelder slår fast at hovedrolleinnehaver «Kristine Kujath Thorp er ei stjerne – nå også med «action» foran».

VG sin kritiker er mer forbeholden. Herfra heter det blant annet at «vi har sett det før, og det er blitt vanskeligere å imponere oss». Regissør John Andreas Andersen tar innspillet med knusende ro, og sier:

– Filmen har blitt møtt med veldig gode kritikker, og om en anmelder mener noe litt annet, må han få lov til det.

Stort budsjett

I front for handlingen i «Nordsjøen» finner vi Kristine Kujath Thorps rollefigur Sofia, mens Rolf Kristian Larsen, Anders Baasmo, Henrik Bjelland og Bjørn Floberg dukker opp i andre sentrale roller.

Vi blir med dem til den nordlige delen av Nordsjøen, der et gigantisk undersjøisk skred truer med å rive med seg alt av plattformer og oljevirksomhet. Det er ikke bare kritisk for alle som befinner seg der ute; En miljøkatastrofe verden aldri har sett maken til kan bli resultatet.

Skip og plattformer slukes av havet, at filmen har kostet er ikke vanskelig å se og regissøren forteller at budsjettet har ligget på rundt 70 millioner kroner.

Med på laget er også noen riktig kjente filmskuespillere.

– Men det viktigste for oss var å finne skuespillere som passer inn i rollene. Kristine var, da vi castet henne, fortsatt ganske ukjent. Nå har hun gått hen og blitt en stor stjerne, og vi synes det er morsom timing at vi nå også har en film som viser henne i actionsjangeren. Henrik Bjelland, kjent fra teaterscenen, har ikke spilt i film før, så vi synes vi fikk til en fin miks av både kjente og mindre kjente skuespillere, sier regissøren – som kjenner Anders Baasmo og Bjørn Floberg fra tidligere filmsamarbeid.

– Jeg vet hvor solide de er – og at de leverer. Da de også passet perfekt inn i disse rollene, var det ikke noe å lure på.

Verdens største brain freeze

Kristoffer Joner og Ane Dahl Torp var ikke aktuelle i denne katastroferunden ut, selv om de ble svært så katastrofe-bevandret gjennom hovedrollene i «Bølgen» og «Skjelvet».

– Denne gangen ville vi skape en helt ny historie, med nye karakterer. De du nevner er fantastiske skuespillere, men mens «Bølgen» og «Skjelvet» henger sammen, ville vi med «Nordsjøen» gå inn i noe helt nytt.

Nå håper regissøren folk er klar for storfilm og action på kino igjen og lokker med unike miljøer du sjelden eller aldri frekventerer, noe skuespiller Kristine Kujath Thorp kan bekrefte. Den største panikken meldte seg for henne foran helikopterscenene. I livbåt, i iskaldt vann og på skumle steder på plattformen hadde hun det imidlertid helt fint, forklarer hun. Da kunne hun nemlig bruke frykten og ubehaget i skuespillet.

– Jeg måtte gjøre ting i denne filmen som jeg aldri har gjort før, og det skapte ekte redsel – og på et tidspunkt verdens største brain freeze.

– Å være actionskuespiller var noe helt nytt for meg, men det falt absolutt i smak. Det var spennende og utfordrende på jobb. Videre liker jeg å spille karakterer som må ta vanskelige valg, og det må Sofia i filmen, fortsetter hun til NTB.

Kujath Thorp er foreløpig ikke like glad i den delen av jobben som innebærer å reklamere for filmen. Intervjuer og fotografering foran premierer rundt om i landet er nærmest blitt obligatorisk for skuespillere som spiller i store filmer.

– Det er uvant at folk bryr seg om hva jeg mener, erkjenner hun. Og håper i likhet med regissøren at filmen oppleves som spennende og engasjerende.

– Kanskje kan filmen også få folk til å reflektere litt rundt hvordan vi utfordrer naturen. Dette er på ingen måte en moraliserende film, men den er muligens litt tankevekkende, sier regissøren avslutningsvis.