«De uskyldige»-regissør Eskil Vogt.
Foto
Ali Zare / NTB

Kritiserer norsk Cannes-film

Publisert: 26. august 2021 kl 08.54
Oppdatert: 26. august 2021 kl 09.00

Eskil Vogts «De uskyldige» hadde verdspremiere under filmfestivalen i Cannes tidligere i sommer, der den var tatt ut til det prestisjetunge sideprogrammet Un Certain Regard.

I helgen åpnet den filmfestivalen i Haugesund, som var den første offisielle visningen av filmen i Norge.

De norske filmskaperne Adel Khan Farooq og Shan Qureshi satt i salen og reagerte ifølge Dagsavisen på det de så.

De var i Haugesund blant annet som deltakere på filmpolitisk konferanse om mangfold og demokrati, der de presenterte sin kommende spillefilm «Ulven». I en panelsamtale denne uka fortalte de om sine reaksjoner på fremstillingen av minoriteter i Vogts «De uskyldige», og uttalte at filmen forsterker fordommer.

– I filmen er det tre familier, en hvit, og to med minoritetsbakgrunn. Den hvite familien gjør alt riktig. De er mye mer til stede i livet til barna sine. I de svarte familiene får barna ikke mat, den ene moren er voldelig, neglisjerer sønnen og tar dårlig vare på barna. Det ene barnet ender opp som voldelig antagonist i filmen, og da blir kontrasten mellom «svarte» og «hvite» tydeligere, kommenterer Shan Qureshi til Dagsavisen.

Qureshi sier at selv om det ikke er filmens mål å problematisere omsorgssvikt i minoritetsfamilier, blir det likevel effekten.

Han har også bakgrunn som journalist og dokumentarfilmskaper, sammen med Ulrik Imtiaz Rolfsen laget han dokumentarfilmen om Ubaydullah Hussain, som senere ble dømt for IS-rekruttering, og i 2016 ga han ut oppvekstromanen «Mine brødre».

Svarer på kritikken

I en kommentar gjengitt av Dagsavisen sier Vogt at han er glad Farooq og Querishi tar opp dette:

– I mine filmer streber jeg etter å gjøre alle karakterene komplekse, slik vi alle er. Og ingen av de voksne i filmen gjør alt riktig. Alle begår de feil som gjør at de ikke ser barna sine.

– Nå tilhører filmen tilskuerne, og jeg er veldig glad for å høre nye perspektiver på det jeg har laget. Det lærer jeg av.