Margreth Olins kommende film "Fedrelandet" er viet naturen, skildret gjennom farens blikk (84). Nå har den fått 3,2 millioner i produksjonstilskudd.
Foto
Jan Kåre Ness / NTB

Olin gir seg i kast med menneskets forhold til naturen i sin nye film

Publisert: 14. juni 2021 kl 08.47
Oppdatert: 14. juni 2021 kl 08.47

Margreth Olin har fått produksjonstilskudd på 3,2 millioner kroner til sin nye dokumentarfilm «Fedrelandet» – som hun er i gang med å filme i hjembygda på Vestlandet.

Hun går nemlig inn i det aller nærmeste, sin egen far (84) og hans forhold til naturen han har levd hele sitt liv i, når hun skal ta fatt i forholdet mellom menneske og natur.

«Fedrelandet» beskrives av Norsk Filminstitutt som en storslått dokumentarsymfoni, «en naturfilm med personlig inngang, der jordens lyder settes sammen til musikk». I beskrivelsen fastslås det at vi må lytte til naturen for å overleve.

Ifølge NFI-direktør Kjersti Mo har filmen en rekkevidde som går langt utenfor Oldedalen og Stryn og Norges grenser. Olin har allerede den svært anerkjente salgsagenten Cinephil med på laget som skal bringe den ut til seerne.

– En ny film fra Margreth Olin er alltid spennende, sier Mo om «Fedrelandet», som Olins eget produksjonsselskap Speranza Film står bak og som hun har skrevet manus til selv.

Filmkonsulent Klara Nilsson Grunning skriver i sin vurdering at den kommende dokumentaren vil utfordre Margreth Olins erfaring og vanlige fortellerspektrum. For Olin forlater ifølge filmkonsulenten den mer tematisk drevne arenaen og «virkelig omfavnet og dykket dypt inn i en filosofisk og poetisk opplevelse der hvert bilde blir et funn for henne så vel som publikum».

-Vi får gjennom hennes blikk og hennes fars kobling til naturens kretsløp en vill, rørende og storslagen opplevelse. Jeg er overbevist om at dette kan bli en av de beste klimafilmene i sitt format. I skyggen av pandemien har det også vist seg å være et perspektiv som mange viktige bransjeaktører mangler og virkelig vil oppleve – uavhengig av hvilken plattform. Filmen vil finne veien til TV, kino og andre plattformer, lyder det videre i filmkonsulentens begrunnelse for tildelingen.