Foto

Charlbi Dean og Harris Dickinson i Gullpalmevinneren TRIANGLE OF SADNESS. Foto: Oslo Pix Filmfestival.

Hele programmet til Oslo Pix Filmfestival er ute

Publisert: 10. august 2022 kl 09.19
Oppdatert: 10. august 2022 kl 09.19

­Se hele festivalprogrammet her

Avslutningsfilmen på Oslo Pix Filmfestival er Ruben Östlunds Gullpalme-vinner TRIANGLE OF SADNESS. Lørdag 3. september vises filmen for første gang for publikum i Oslo.

Östlund fikk også Gullpalmen for THE SQUARE under filmfestivalen i Cannes i 2017, og har dermed fått innpass i den svært eksklusive gruppen av filmskapere som har mottatt prisen to ganger.

TRIANGLE OF SADNESS er Östlunds første engelskspråklige film, med blant andre Harris Dickinson, Charlbi Dean og Woody Harrelson i hovedrollene.

Filmen handler om modellparet Carl og Yaya som har sikret seg plass på et ekstravagant cruise med overklassemennesker fra hele verden. Klasseskillet mellom passasjerer og mannskap er enormt, og i klassisk Östlund-ånd skrur regissøren det til og tvinger alle ut av komfortsonen.

TRIANGLE OF SADNESS har ordinær kinopremiere 14. oktober og distribueres i Norge av SF Norge.  

I kryssilden: Fokus på Ukraina 

Oslo Pix Filmfestival setter fokus på krigen i Ukraina med en egen sideseksjon under årets festival. Seksjonen er støttet av Stiftelsen Fritt Ord og Bergesenstiftelsen, og visningene kontekstualiseres av områdeeksperter og andre fagfolk.

Krigens konsekvenser har så langt vært katastrofale og flere millioner mennesker er drevet på flukt. For å forstå veien videre, eller i det minste forstå hvorfor grusomheten eskalerte akkurat i år, må vi se tilbake og kartlegge krigens røtter. Med seksjonen «I kryssilden» ønsker festivalen å rette fokuset mot tiden under og etter annekteringen av Krim-halvøya i 2014 for å vise hvilke tegn som lå i tiden før invasjonen 24. februar i år.

Se filmene i seksjonen her.

HENDELSEN: Retten til abort

Kampen for å bestemme over egen kropp er på ingen måte vunnet. Det fikk man tydelig demonstrert da amerikansk høyesterett nylig besluttet å sette til side kjennelsen i rettssaken «Roe vs Wade» fra 1973, og satte dermed slutt for nesten 50 år med grunnlovsbeskyttet rett til abort i hele USA. Det anslås at minst 40 millioner kvinner og jenter i reproduktiv alder med dette vil stå i fare for å miste tilgangen til trygg og lovlig abort.

Vi er stolte av å kunne vise Audrey Diwans HENDELSEN, som mottok Gulløven under fjorårets filmfestival i Venezia. Filmen er basert på boken med samme navn av Annie Ernaux, en av Frankrikes fremste samtidsforfattere.

Ernaux besøker Norge for første gang når hun gjester Litteraturhuset 17. august, et arrangement som raskt ble utsolgt. 

Saken fortsetter under annonsen

HENDELSEN dreier seg om den unge studenten Anne som blir uventet gravid i 1960-tallets Frankrike, en tid hvor abort er forbudt. Alt blir plutselig satt på spill: nære relasjoner, karriereplaner og til og med egen psykiske helse.

I tillegg til HENDELSEN viser vi NEVER RARELY SOMETIMES ALWAYS (Eliza Hittman, 2020) – to filmer som på hvert sitt vis belyser viktigheten av disse rettighetene.

HENDELSEN har ordinær kinopremiere 9. september og distribueres i Norge av Another World Entertainment. 

«Regirommet» i samarbeid med Norske Filmregissører

Forbundet Norske Filmregissører (NFR) arrangerer den første utgaven av "Regirommet” under Oslo Pix Filmfestival. Her møter vi regissør Erik Poppe i samtale etter visningen av hans nye film UTVANDRERNE tirsdag 30. august kl. 17.00 på Ringen kino.

«Regirommet» er et rom for fordypning i regifaget med nye norske kinofilmer i fokus.

– Vi ønsker å skape flere sosial og kollegiale møteplasser for regissører, og å løfte kunnskapen om regifaget hos publikum. Med «Regirommet» slår vi to fluer i en smekk. Planen er at «Regirommet» skal bli et fast innslag på alle de største norske filmfestivalene, sier nestleder Emilie Blichfeldt i NFR.

Om Oslo Pix Filmfestival

29. august–4. september arrangeres Oslo Pix Filmfestival på Grünerløkka. En hel uke dedikert til film på visningssteder som Ringen Kino, Vega Scene, Kulturkirken Jakob, Paulus kirke samt gratis utevisninger på Schous plass og “kortfilm-pub crawl” på utvalgte barer.

Oslo Pix Filmfestival viser eksklusive førpremierer, filmer som sprenger grenser og setter dagsorden. Festivalen byr på høydepunkter fra blant annet Sundance, SXSW og filmfestivalene i Cannes og Berlin, og ikke minst det beste som finnes av nordisk film akkurat nå.