Direktør i NFI, Kjersti Mo.
Foto
Ole Berg-Rusten / NTB

NFI åpner pengesekken – stor støtte til filmfestivaler

Publisert: 31. januar 2022 kl 13.54
Oppdatert: 31. januar 2022 kl 13.54

Norsk filminstitutt tildeler 26,9 millioner kroner til norske filmfestivaler, cinemateker, filmklubbvirksomhet og filmtiltak over hele landet.

Tilskudd til filmfestivaler, cinemateker og filmklubber er en viktig del av NFIs arbeid med formidling av film, men aldri før har potten til disse vært så stor.

«Med stort håp om at koronapandemien vil være over om ikke altfor lenge, så planlegges det for masse spennende filmopplevelser for store og små over hele landet i løpet av året», heter det i forbindelse med tildelingsrunden.

De 26.9 millioner kronene fordeles på 15 festivaler, seks regionale cinemateker og Norsk Filmklubbforbund.

– Både Movies on War, Animasjonsfilmfestivalen i Fredrikstad, Barnefilmfestivalen i Kristiansand, Nordic Docs og Nordkapp filmfestival har fått styrket sine bidrag. Dette er en anerkjennelse av deres arbeid over tid, og har vært trukket fram av festivalutvalget som festivaler med positiv utvikling, sier avdelingsdirektør Julie Ova i NFI.

Den norske filmfestivalen i Haugesund får også et økt tilskudd i anledning 50-årsfeiringen til Amanda, der midlene blant annet skal benyttes til å øke de nominerte filmenes synlighet. I tillegg får filmfestivalen i Haugesund ekstra tilskudd til et nytt barnefilmkonvent.

Flere av de norske filmfestivalene som støttes, retter seg mot barn og unge.

– Ekstra hyggelig er det å kunne gi et økt tilskudd til Abloom, som er en unik festival rettet mot en målgruppe som har svært få kinotilbud, og som sjelden er prioritert i kultursammenheng, nemlig familier med barn med funksjonshemning. Festivalen arrangeres i år for ellevte gang, og viser hvert år film for flere hundre skolebarn, barn som svært sjelden får mulighetene til å gå på kino. Denne festivalen har vakt internasjonal oppmerksomhet, sier Ova.