Orwa Nyrabia, styremedlem i International Coalition for Filmmakers at Risk etterlyser mer støtte fra det internasjonale filmmiljøet til et nødfond for ukrainske filmskapere.
Foto
AP

Nødfond har hittil hjulpet 108 ukrainske filmskapere

Publisert: 1. april 2022 kl 06.29
Oppdatert: 1. april 2022 kl 06.29

Bak nødfondet står International Coalition for Filmmakers at Risk (ICFR), som ble grunnlagt av dokumentarfilmfestivalen IDFF i Amsterdam, den internasjonale filmfestivalen i Rotterdam og European Film Academy. Deres mål er å jobbe for og vise solidaritet med utsatte filmskapere rundt i verden.

– Antallet filmskapere som vi har klart å hjelpe har vært betydelig. Men vi skulle ønske vi kunne hjelpe flere filmarbeidere midt i denne grusomme krigen, sier Orwa Nyrabia, som er styremedlem i ICFR og kunstnerisk leder for IDFF Amsterdam.

Nyrabia, som selv var filmskaper og festivalsjef i hjemlandet Syria, fikk selv hjelp av det internasjonale filmmiljøet da han ble arrestert av myndighetene i 2012. Tusenvis av filmarbeidere, blant dem Robert Redford, underskrev et opprop.

Han opplyser i en pressemelding at pengestøtte ikke lenger kommer inn like raskt, fordi støttespillerne – som er ulike filmfond og -selskaper i Europa – sliter med å møte nødssituasjonen så raskt som de hadde håpet.

Nødfondet bistår utsatte filmarbeidere ikke bare i Ukraina, men også de sin har ytret seg åpent mot krigen i Hviterussland og Russland, med mindre summer fra 500 til 1.500 Euro. Meningen er at dette kan brukes til å dekke mindre flytteutgifter, utgifter til rettslig hjelp og visum, heter det videre.