Foto

Tobias Santelman har hovedrollen i Viaplays nye serie «Festning Norge». Foto: Lukas Šalna / Viaplay

Ny serie – fra «Rådebank»- og «Bølgen»-forfatterne

Publisert: 5. mai 2022 kl 12.24
Oppdatert: 5. mai 2022 kl 12.28

Den kommende Viaplay-serien er lagt til Norge anno 2037. «En enorm mur skiller Norge fra omverdenen og selvforsynte nordmenn lever skjermede og privilegerte liv i det nordiske paradiset. Men når en dødelig sykdom bryter ut, innser innbyggerne raskt at de er fanget bak den samme muren som skulle beskytte dem. De må betale en høy pris for valget de tok ti år tidligere», heter det fra kanalen.

Bak idé og manus står «Rådebank»-forfatter Linn-Jeanethe Kyed og thrillerforfatteren John Kåre Råke, som også var med på å skrive manus til filmene «Bølgen» og «Skjelvet». Ifølge Viaplay kom ideen som reaksjon på det de to opplevde som en økende grad av isolasjonspolitikk.

– Jeg mener at i den situasjonen verden er i dag, så er «Festning Norge» ubehagelig aktuell. Min karakter er en mann med en klar visjon for Norge, en leder som tror på sine ideer selv når landet står midt oppe i en enorm krise, sier Tobias Santelmann, som spiller den karismatiske statsministeren som i sin tid overbeviste befolkningen om å isolere seg.

En sentral motspiller blir Selome Emnetu, som spiller forskeren som først mistenker at noe er galt. Også britiske Russell Tovey, sett i «Years and Years» og «The Understudy», står på rollelisten.

Regien er ved Cecilie Mosli, som hadde hånd om «Tre nøtter til Askepott» etter tidligere å ha gjort TV-serier som «Mammon» og «Heimebane», og Mikkel Brænne Sandemose – som har gjort «Lykkeland» for fjernsyn og «Ragnarok» for kino.

Serien er under innspilling i Bergen og vil ha premiere i 2023.