Foto

Siljá Sombys nye kortfilm «Date dijjien» fra august vises som en del av det samiske prosjektet «Arran 360°» i en filmlavvo under årets Biennale i Venezia. Filmen handler om de hellige samiske trommene - og deres sterke og brutale skjebne. Foto: NFI

Stort spenn i 12 kortfilmer som får tilskudd

Publisert: 6. mai 2022 kl 08.28
Oppdatert: 6. mai 2022 kl 08.29

I 2021 ga Filminstituttet tilskudd til hele 50 slike kortfilmer, som totalt mottok 19 millioner kroner gjennom ulike ordninger fra utvikling og produksjon til samproduksjon og lansering.

43 kortfilmer ble dessuten innkjøpt av Filminstituttet i fjor til landets biblioteker, og vises gratis til alle med gyldig lånekort via Filmbib.no. Der vil man kanskje etter hvert få et glimt av noen av de 12 som nå har fått produksjonstilskudd, og som spenner i tematikk fra prostitusjon og naturistcamping via en VR-musikal fra livet i havet til en samisk historie i 360°.

Sistnevnte, som er kortfilmen «Date dijjien» , skal vises som en del av det samiske prosjektet «Arran 360°» i en filmlavvo under årets Biennale i Venezia. Seks samiske filmskapere vil vise sine verk i tiden 26. august til 13. september, som del av programmet til The Sámi Pavillion.

Bak står regissør Siljá Somby og Rein Film, som får 450.000 NFI-kroner i tilskudd for å fortelle om de hellige samiske trommene – og deres skjebne.

Historien skildres som en åndelig trommereise og handler om en mann som frarøves sin tromme på brutalt vis. Trommen ender på museum og derfra kaller den på sin rettmessige eier. Men vil han høre dens hvisken bak de stengte murene i museets høyborg, heter det om «Date dijjien».

Disse har også fått tilskudd

* «Alina» av regissør Irasj Asanti og The Global Ensemble Drama får 700.000 kroner og er historien om en ung kvinnes møte med menneskehandel og prostitusjon i Norge.

* «Camping in Paradise» av regissør Eirik Tveiten og Cylinder Production får 690.000 kroner til sin kortfilm om et par som blir tvunget til å tilbringe natta i høyst uvanlige omgivelser.

* «Det uendelege teppet» er en eksperimentell animasjonsfilm om bier og virus og verdens mulige kollaps av regissør Simone Hooymans og Aldeles, som får 500.000 kroner.

* «En dag med faren min» av regissør Matory Mohsen og Skagerrak Film får 650.000 kroner til filmen om et far-sønn-forhold der faren er rammet av demens.

* «Et gjenferd av rang» handler om Jonas, som sitter fast i hjembygda, men har et hemmelig og upopulært prosjekt nattetid. Det får regissør Nils Johan Nesse og Perdurabo Productions 750.000 kroner til.

* «Grill» er regissør Jade Hærem Aksnes og Zarepta Film Production sin film viet økte strømregninger, NAV og en gratis grill, og får 610.000 kroner.

* «Kabaret», som regissør og produsent Gina Thorstensen får 140.000 kroner til å lage, er en interaktiv Virtual reality-musikal om en bekymret reke og korallenes synkroniserte formering.

* «Kunsten er død» av regissør Ivar Aase og Nordisk Film Production får 600.000 kroner for å fortelle historien om performancekunstneren som dør og insisterer på å få bli liggende som et kunstverk i parken.

* «Lotte» er en tre episoder lang kortfilmserie som regissør og produsent Ivar Aase får 440.000 til å lage, og byr på innblikk i Lottes liv som student, camgirl og sugardater.

* «Offline», som regissørene Mauritz Brekke Solberg og Daniel Fure Schwarz får 400.000 kroner til, handler om hva som skjer når kunden opplever en av skuespillerne i en reklamefilm som for mørk.

* «Smerteterskel» av regissør Marianne Ulrichsen og Freedom from Fear Films gis 520.000 kroner for å skildre tolv år gamle Vilja som elsker bryting, men er livredd for smerte.