«Titina»
Foto

«Titina» er historien om løshunden fra Romas gater som blir med sin eier Umberto Nobile om bord på luftskipet han laget for Roald Amundsen – over Nordpolen. Foto: Mikrofilm

«Titina» invitert til Hollywood-festival – gir næring til Oscar-drømmer

Publisert: 23. september 2022 kl 15.13
Oppdatert: 23. september 2022 kl 15.13

Deltagelsen på festivalen 21. til 23. oktober blir også verdenspremiere for «Titina», som skildrer hvordan den tidligere løshunden blir med sin nye eier Umberto Nobile, som bygget luftskipet «Norge», og Roald Amundensen til Nordpolen i 1926.

Der skal den kappes med åtte andre filmer, blant annet «Wendell & Wild», den nye filmen til Henry Selick som laget «A Nightmare Before Christmas» og «Coraline», og den nye filmen til Oscar-nominerte Nora Tworney, som heter «My Father’s Dragon».

Tegnefilmen «Titina»
Foto

Tegnefilmen «Titina» får verdenspremiere under en animasjonsfilmfestival i Hollywood neste måned. Foto: Mikrofilm

Animation Is Film er resultatet av et samarbeid mellom bransjebladet Variety, animasjonsfestivalen i Annecy og den amerikanske filmdistributøren GKids, og anses som en av de viktigste festivalen for animert film i USA – der den går av stabelen ved Chinese Theater i hjertet av Hollywood.

Ifølge produksjonsselskapet Mikrofilm, som har vært animasjons-Oscar-nominert to ganger og vant i 2007 med Torill Koves «Den danske dikteren», gir prestisjen knyttet til festivalen er på mange måter en god pekepinn for «Titina» s sjanser til å hevde seg i animasjonskategorien. Samtlige av årets Oscar-nominerte filmer i beste animerte spillefilm, blant dem vinneren «Encanto» og danske «Flukt», ble vist på Animation Is Film-festivalen året før.

«Titina»-regissør Kajsa Næss, som har laget flere prisbelønte kortfilmer, er glad og stolt over utvelgelsen av sin håndtegnede film.

Kajsa Næss
Foto

Kajsa Næss har laget flere prisbelønte kortfilmer, og er regissør for «Titina». Foto: Mikrofilm

– Vi er mange som har jobbet beinhard for å realisere denne filmen, og jeg er så takknemlig for all kjærlighet, energi og kunstnerisk kraft som er lagt ned av alt fra storyboardtegnere, til designere, animatører, komponist, lydavdelingen og stemmeskuespillere. Når Titina nå er plukket ut av Animation is Film er det en anerkjennelse av arbeidet hver enkelt har lagt ned, sier Næss.

Festivalens programsjef Rodney Uhler kaller «Titina» for «et kroneksempel på at animasjonsfilm har et nærmest ubegrenset potensial».

«Titina»

  • Norsk animasjonsfilm med norsk kinopremiere 21. oktober.
  • Regissør er Kajsa Næss, manus er skrevet av Per Schreiner, karakterdesign ved Siri Dokken og produsenter er Tonje Skar Reiersen og Lise Fearnley i Mikrofilm.
  • I de norske stemmerollene: Jan Gunnar Røise (Umberto Nobile), Kåre Conradi (Roald Amundsen), Anne Marit Jacobsen (Amundsens hushjelp Betty) og John Brungot (Mussolini), samt Thorbjørn Harr, Marit Andreassen, Ingar Helge Gimle, Christian Skolmen, Håkon Ramstad, Nader Khademi, Silje Torp, Ninni Spone, og Ingvild Haugstad.
  • Filmkomponist er Kåre Vestrheim, lyddesign ved Gisle Tveito.