Det blir ingen pressevisning av «Lange flate ballær 3», som har premiere fredag. Fra venstre: Jan Edgar Fjell, Petter Jørgensen, Eirik Tobiassen, Kai Helge Hansen, Henrik Morken Nielsen, før filmen Lange Flate ballær 3 på Fredrikstad kino torsdag ettermiddag.
Foto
Christoffer Andersen / NTB

Vil unngå negativ kritikk – dropper pressevisning

Publisert: 31. mars 2022 kl 09.17
Oppdatert: 31. mars 2022 kl 09.24

Geir Kamsvåg, filmkritiker og redaktør for filmtidsskriftet Cinema, sier det er svært uvanlig at en film ikke pressevises. Han mener det legges til rette for intervjuer og god PR, men ikke kritikk.

– Det har vært en god tradisjon i Norge å alltid ha pressevisninger på både norske og utenlandske filmer. Prinsipielt synes jeg at man må kunne forlange at norske filmer, som får offentlig støtte, pressevises, sier han til Dagsavisen.

Kulturjournalister og anmeldere får vanligvis tilgang på nye bøker, musikkutgivelser, filmer og TV-serier før utgivelse. Hensikten er at pressen skal rekke å anmelde verket før det blir tilgjengelig for allmennheten.

– Anmeldelsene har sjeldent tjent de andre filmene

Vanligvis setter produsenter og distributører opp lukkede visninger av filmer for journalister. For «Lange flate ballær 3» blir det derimot ingen pressevisninger.

– Vi er helt åpne for redaksjonelt innhold, men vi inviterer ikke til kritikk. Det er et ledd vi ikke trenger. Anmeldelsene har sjeldent tjent de andre filmene, sier produsent og presseansvarlig Veslemøy Ruud Zwart til Aftenposten.

Den første «Lange flate ballær»-filmen kom i 2006, og oppfølgeren i 2008. Filmene om seks fotballglade Fredrikstad-menn har vært populære og hatt gode besøkstall.

Filmene har ikke fått særlig god kritikk av pressen, selv om Fredriksstad Blad har gitt terningkast 5.