Julepynten sin: Filmregissør Tommy Wirkola byr på «Violent Night», som inntar norske førjulskinoer 2. desember. Foto: Terje Pedersen / NTB

Wirkola får julenissen til å gå voldsberserk: – På tide med motgift til de klassiske julefilmene

Publisert: 21. november 2022 kl 09.25
Oppdatert: 21. november 2022 kl 09.25

­Det sier Tommy Wirkola om sin voldelig-muntre julefilm «Violent Night» – der Julenissen selv hamler opp med onde leiesoldater som rykker inn i huset til en ikke så veldig mye triveligere milliardærfamilie.

Men den lille datteren i huset tror på Santa Claus, så da trår sistnevnte til. Det blir blodig – og mørkt morsomt – i kjent Wirkola-stil, nå på nytt med Hollywood om bord.

– Der vi filmet, i Winnipeg i Canada med masse snø, lager de og så mange av Hallmark-julefilmene. Jeg tror de syntes det var gøy med oss, smiler Wirkola, og legger til:

– De fant den plassen i verden som er kaldere enn Alta! Det er et snitt på 25 minusgrader, men Winnipeg er dessuten helt flatt og med vind, og vi filmet mye om natten.

Bygget bakketopp

En annen utfordring det pannekakeflate landskapet bød på, var at det manglet en bakke for å virkeliggjøre en av manusets kule forfølgelsesscener: Når Santa hopper i sleden sin for å ake etter en skurk på snøscooter.

– De kjørte inn 60 lass med snø for å lage en bakke! Det er Hollywood, «la oss bygge en bakke». Samtidig var de kjempenervøse for sikkerheten, at det kunne være farlig om snøhaugen ga etter, ler Wirkola.

I Tommy Wirkolas nye film «Violent Night» ut tar ikke Julenissen (spilt av David Harbour) lett på skurkene. Foto: Universal Studios

Han karakteriserer julefilmene som på denne årstiden omfavner seerne med kos, overdådig julestemning og fullstendig forutsigbar handling og happy juleending, er en egen foreteelse.

– De er behagelige, koselige og gir deg stemningen og godfølelsen, sier Tommy Wirkola, som hver jul ser «Hjelp, jeg er på juleferie», «Alene hjemme» og «Die Hard». Og nettopp juleactioneposet fra 80-tallet, med Bruce Willis i den hardt plagede hovedrollen, er den store inspirasjonen til «Violent Night», sammen med filmer som for eksempel «Bad Santa».

– De viser at det er et publikum der.

Hjertet redder

Julenissen som blodig voldsutøver kan jo få noen hver til å stusse. Men Tommy Wirkola fremholder at har man som filmskaper et stort hjerte, så tåler publikum ganske så drøye ting. Og plottet til tross: Han har samme mål som antagelig skaperne av reinspikka juleromantikk, nemlig at folk skal forlate kinosalen med en god følelse.

– Da kan du slippe unna med gladvold og drøy humor.

«Violent Night»-regissør Tommy Wirkola instruerer David Harbour under innspillingen av julevoldelige «Violent Night» – ironisk nok på samme filmsett der mange av de romantiske julefilmene spilles inn. Foto: Allen Fraser / Universal Pictures

Det Wirkola føler han har tatt med seg til alle filmene sine, er humoren sin.

– Jeg er stor fan av å få folk til å le der de ikke burde. Når noe er drøyt. Det er den beste følelsen, sier han med glimt i øyet.

Slik ser plakaten for «Violent Night» ut – den gladvoldelig mørke julefilmen fra Tommy Wirkola, der julenissen tar fatt alle bad guyene for alvor. Foto: Universal Studios

Sansen for det skriver seg helt tilbake fra unge Wirkola så filmer som Peter Jacksons «Braindead» og Sam Raimis «Evil Dead», og innså at det gikk an å være både blodig og morsom. Det var «en åpenbaring» for ham, og siden har han alltid likt komboen humor og horror,

Wirkola medgir at han vet når han skal stoppe seg selv og trekker frem en scene der Santa slåss mot 25 leiesoldater «i en låve med mye verktøy», som han megetsigende uttrykker det. Først hadde Wirkola tenkt å gjøre det «nådeløst, brutalt og effektivt, uten musikk».

– Det ble for mye, så jeg la inn sangen «Christmas Time» med Bryan Adams og det endret det hele, hevder han.

Elsker kinoformatet

Wirkola mener filmpublikum i USA og Norge er blitt litt likere. Før var det et sjansespill med såkalt sjangerfilm – hans spesiale, nå gjør filmer av denne typen bra i Norge også.

Dermed er den LA-baserte finnmarkingen spent på mottagelsen når «Violent Night» har premiere 2. desember. «Violent Night» lanseres over hele Norden, og bredt internasjonalt – etter at den hadde premiere på Comic Con i New York forrige måned.

Den norske distributøren har stor tro på Tommy Wirkolas julefilm «Violent Night», som rulles ut bredt i førjulstiden. Foto: Terje Pedersen / NTB

– Full kinorelease, ikke strømming, er en luksus. Og en drøm! lyder det fra Tommy Wirkola. Som til tross for at han har laget storfilm for Netflix, den blodige svarte komedien «I onde dager» med Aksel Hennie og Noomi Rapace, likevel elsker kinoformatet høyest.

Som Santa er Hollywood-skuespilleren David Harbour, kjent for «Hellboy», som Red Guardian i Marvel-universet og for den prisbelønte TV-rollen som politisjef i «Stranger Things».

– En utrolig fin fyr, som elsker jobben sin, er Wirkolas karakteristikk av sin hovedrolleinnehaver, som har selskap på rollelisten av John Leguizamo, Cam Gigandet, Beverly D'Angelo, norske André Eriksen og Leah Brady som hjertet i filmen og den eneste snille, nemlig den lille rikmannsdatteren.

Sædcellekappløp neste

«Violent Night» er laget av produksjonsselskapet 87North Productions og David Leitch, som nå senest sto bak «Bullet Train» med Brad Pitt. Wirkola ble kjent med ham på innspillingen av sitt første store Hollywood-eventyr «Hansel og Gretel» i 2013, da Leitch var Wirkolas 2nd Unit-regissør.

– Vi ble venner og holdt kontakten. Da de så «I onde dager», ga de meg manus til «Violent Night», oppsummerer Wirkola prosessen som startet for bare et år siden og røper at det bar unna:

– Innspillingen foregikk i mars i år. Etter tre uker var vi ferdig.

Det er en tidsramme i stor kontrast til Tommy Wirkolas nye prosjekt, animasjonsfilmen «Spermageddon». Han har regi sammen med Rasmus Sivertsen (Qvisten Animation), mens manus ble skrevet sammen med «Fantomas»-skaper Jens Sundnes og Wirkolas «Død snø»-samarbeidspartner Vegar Hoel, som gikk bort i fjor.

– Det var det siste Vegar gjorde, sier Wirkola, som beskriver «Spermageddon» som «South Park»-aktig med sin parallelle skildring av to ungdommer som skal ha sex for første gang, og kappløpet sædcellene imellom for å nå det store målet, egget.

– Det er nok en drøy film med stort hjerte. «Fast & Furious» med sæd, for dem som synes det er gøy med noe annet enn barnefilm som animasjon, sier Tommy Wirkola fornøyd om prosjektet, som er halvannet år unna landing.

none

For først skal det julekoses med Santa Claus som moser skurker for Wirkola-fansen.