Legen Emma får beskjed om at hun kun har få måneder igjen å leve. Hun er alenemor for to små barn og må rydde opp i livet sitt før hun dør, for å hindre at barna faller i hendene på hennes voldelige eksmann. Foto: Norsk Filmdistribusjon.

«Natt» er årets første norske kinofilm: – Kan redde liv

Publisert: 9. januar 2023 kl 16.14
Oppdatert: 9. januar 2023 kl 16.14

«Natt» dreier seg om en lege ved navn Emma, som får en dramatisk beskjed om at hun ikke har lang tid igjen. Med det starter et kappløp med tiden. Hun er alenemor for to små barn og må rydde opp i livet sitt før hun dør, så ikke barna faller i hendene på hennes voldelige eksmann.

– Når filmen starter, har Emma kommet seg ut av forholdet til eksen, men over natta får hun hastverk med å lukke boka på det kapitlet, så hun pakker skilsmissepapirene og setter seg i bilen. Så følger vi henne gjennom en prosess som krever hjelp fra venner og samfunnsinstitusjoner, i tillegg til stort mot og handlekraft fra henne selv. Hun må overvinne skammen og frykten for hva som skjer med barna hvis hun konfronterer eksmannen, forteller regissør Mona J. Hoel.

Kan redde liv

Kinomagasinets anmelder har gitt filmen fem øyne på terningen og beskriver «Natt» som «en viktig og vakker film som kan redde liv». Regissøren bekrefter at det også har vært målet med å lage filmen, som er tuftet på et omfangsrikt researcharbeid:

– Håpet er at «Natt» kan bli et startpunkt for at vi snakker mer om vold i nære relasjoner. Målet er å starte samtaler i kinosalene som publikum tar med seg ut i samfunnet og inn på pauserommene. Hvis vi får til det, kan vi redde liv, sier regissør Mona J. Hoel.

Skuespiller Guri Glans gjør sin første film-hovedrolle i «Natt», og forteller om en sterk følelse av å være med på noe meningsfylt:

– Jeg er dypt takknemlig over å ha fått bidra inn i Monas film. Det er enormt motiverende å få være med på prosjekter som man vet kan utgjøre en forskjell i menneskers liv. Jeg håper at Natt kan være med på å gi voldsutsatte styrke og mot, og at den kan være en vekker for hele samfunnet vårt om at vi må se etter tegn til vold, og melde fra om vi mistenker noe.

Saken fortsetter under annonsen

I birollene ser vi Henrik Rafaelsen som politietterforsker, Jørgen Langhelle som eksmannen til Emma og Mari Louise Tank som venninnen til Emma. Mona J. Hoel har skrevet og regissert filmen, og filmmusikken er det den kjente jazzmusikeren Nils Petter Molvær som står for.

– Vi har en plikt til å melde fra

Mona J. Hoel forteller at det er mye de fleste av oss ikke vet om filmens tematikk:

– Derfor må vi snakke mer om hva vold i nære relasjoner er, hvordan det kan arte seg og hvordan vi kan se tegn til det. Det er særlig viktig å få frem at hvis vi ser tegn til det, så har vi faktisk en lovfestet plikt til å melde fra. Vold i hjemmet er ikke en privatsak, og vi kan ikke tillate oss å tenke «det var sikkert ingenting». Plikten vi har til å melde fra til politiet hvis vi mistenker vold er like selvfølgelig som å stoppe for å hjelpe en bilfører som har forulykket.

Svimlende regnestykke

Hoel er opptatt av at vold i nære relasjoner må snakkes mer om også politisk:

– Samtalene kretser gjerne rundt kriminalomsorg, helsehjelp og juridisk bistand, men vold i nære relasjoner er også samfunnsøkonomi. Regnestykket over hva vold i nære relasjoner koster staten er svimlende, med alt fra sykehus- og psykiatriregninger til tapt verdiskaping når barn og voksne faller ut av arbeidsliv og skole. Én ting er at det er moralsk riktig å forebygge vold i hjemmet, men om arbeidet skal få løftet det fortjener, må politiske samtaler også dreie seg om at det lønner seg.

none