Fra arkivet

8 Patriarkatets femdelte logikk - og hvordan vi kan gjøre motstand

Publisert Sist oppdatert

­

Hankjønn: Kroppen din er en føderasjon mellom materialitet og symbol, med lemmer som forteller deg at verden er til for å gripes, kultivert av et regelverk som anfører og velsigner fremgangsmåten for ditt herskap.

Hunkjønn: Kroppen din er en føderasjon mellom materialitet og symbol, med en verden som forteller deg at dine lemmer er til for å gripes, kultivert av et regelverk som anfører og velsigner fremgangsmåten for ditt tjenerskap.

Dette er spillereglene det opereres med i vår kultur, noen ganger i karikerte utgaver, andre ganger i tilslørt format. Vi har fått hamret dem inn i hodene og skrogene våre siden barnsben av, og etter som årene går, blir vi stadig dyktigere til å tilpasse oss dem.

Men vi bør alle stritte imot, i den formen vi er i stand til å gjøre det.

Fem manifestasjoner av patriarkatet

Mennesker av alle kjønn løper en risiko for å bli avkortet av patriarkatet. Men hvordan denne avkortningen forløper, avhenger av hvem du er. Patriarkatet er en personlig og intim maktform som treffer ulike kropper ulikt. Når det gjelder kvinners utnyttelse av sitt fulle potensial, er det ikke sjelden at det er menn – som enkeltindivider, gruppe eller symbol – som står i veien. Å være en kvinne kan derfor innebære at ens kropp blir forskanset av andre kropper – hankjønnskropper – på ulikt vis. Mine egne møter med disse kroppene har blant annet resultert i følgende situasjoner:

  • Han er sjefen som forteller meg at jeg burde passe meg for hva jeg sier, fordi jeg lett kan erstattes med et mer føyelig eksemplar.
  • Han er den jeg tror jeg kommer til å bli voldtatt av, han som følger etter meg en sen kveld når jeg er på vei hjem. Jeg knuger rundt nøklene jeg har i lommen, det eneste våpenaktige jeg kan forsvare meg med, mens brystet mitt er i bass.
  • Han er den som skriver til meg på internett med caps lock og informerer meg om at «DU ER FOR STYGG FOR Å BLI VOLDTATT, KOM DEG TIL HELVETE UT AV LANDET MITT».

  • Han er den som spør meg hvorfor jeg ikke smiler, spør «hva er problemet ditt?», og responderer med å bli sur når jeg skjærer av ham tungen med blikket.

  • Han er den pliktoppfyllende troende som vil vite hva jeg gjør med fitta mi, og om den går til spille i en annen kvinnes hender.

Fem teknikker for å bli hersket over

Patriarkatet har forførende egenskaper. Gjennom et sofistikert tilrigget belønningssystem sørger det for at menn aspirerer til å ta plass og kvinner til å få plass. Lydighet mot denne tvedelte arbeidsdelingen påskjønnes, og avvik får konsekvenser – for alle kjønn.

I møte med patriarkatets hverdagslige manifestasjoner kan kvinner tilpasse seg ved å ty til fem teknikker for å bli hersket over: føyelighet, redsel, taushet, skyldfølelse og skam. Denne innordningen er ikke klanderverdig, men et spørsmål om overlevelse. Samtidig må kvinner innta et standpunkt til hvorvidt deres møter med patriarkalsk makt skal ha en passiviserende eller aktiviserende effekt. Kvinner kan ikke omvelte patriarkatet alene, men vi kan alle bidra til å gjøre grunnen mer ustø.

Patriarkatet er imidlertid kjønnsløst, i den forstand at mennesker av alle kjønn er tapere i et system som innskrenker våre handlingsrom.

Fem teknikker for å gjøre motstand

Målbindingen av patriarkatet krever både et tankearbeid og en aksjonering,der vi holder opp med å etterape budskapet om at vi kan feile i vårt kjønn. Når spille­ reglene for hvordan vi organiserer samfunnet vårt, er urettferdige, har vi alle en plikt til å utvise ulydighet i den formen vi kan. Det er i imperativet om ulydighet at det revolusjonære potensialet ligger. For den individuelle kvinne kan motsvaret til patriarkatet ta form gjennom følgende fem teknikker:

  1. Ikke vent på å bli gitt plass. Ta plass.
  2. Gatene du går i, er like mye dine som en manns. Dersom din bevegelses­ frihet er innskrenket på grunn av frykt for overgrep og trakassering – gjør det du kan for å øke din egen følelse av trygghet. Tal imot stemmer som forsøker å overføre skyld fra krenkere til de krenkede.
  3. Snakk sant om livet ditt og ikke be om unnskyldning for hvem du er. Allier deg med likesinnede og støttespillere som du kan lene deg på når du trenger det, og som inspirerer deg til dyst.
  4. Du eksisterer for deg. Gjør det tydelig at ditt følelsesliv og din atferd ikke er en bestillingsvare. For noen menn kan dette faktumet komme som et sjokk. La dem føle på det.

  5. Ta eierskap over din egen kropp. Fitta di er til for deg, og de andre du eventuelt inviterer inn, bør anse seg som privilegerte.

Fordi patriarkatet setter menn i en privilegert posisjon, kan likestilling mistolkes av noen som undertrykking av menn. Patriarkatet er imidlertid kjønnsløst, i den forstand at mennesker av alle kjønn er tapere i et system som innskrenker våre handlingsrom. En mannlig kjønnsrolle som innebærer å legge lokk på egne følelser og en ustoppelig sexlyst, fratar også menn deres menneskelighet.

Omveltningen av patriarkatet handler derfor ikke kun om en omfordeling av makt mellom kvinner og menn. Den handler om innføringen av et nytt sett med spilleregler som tillater mennesker å være hele seg – i all vår fullkommenhet og ufullkommenhet.

Powered by Labrador CMS