Fra arkivet

På grensen

Publisert Sist oppdatert

­

ON BORDERS

I 2013 og 2014 reiste Ingrid Sunde Koslung langs grenselinja mellom Norge og Sverige, og utforsket denne med fotografier, tegninger og tekst. Resultatet, On Borders (Norden), ble vist på utstillingen We Hate in Order to Survive på Inter Arts Center i Malmö i 2014. Vi trykker et utvalg grensebilder fra verket.

Som et åpent sår i skogen går det en grensegate mellom Norge og Sverige. Mil etter mil strekker den seg fra skogene i Indre Østfold hele veien opp til Finnmark. Gjennom tett granskau, myrer, fjellbjørk og lyng. Det er ikke noe gjerde der, ingen militærkledde vakter og stort sett ingen andre mennesker heller. Lange strekninger får bare besøk av maskiner, som en gang imellom kommer for å holde såret åpent. For å konkretisere den menneskelige ideen om en landegrense. Men dyrene som vandrer fram og tilbake, vet ikke hva dette såret i skogen betyr. Trærne og blomstene som bestøver hverandre fra hver sin side, kjenner ikke grensen.

Fra førskolealder blir vi opplært til å se verden slik, oppdelt og innesperret. På veggene og i bøkene er det kart der alle land har ulike farger, og grensene er markert med en tjukk brun strek. Det er som om grensene er en ontologisk egenskap ved kloden selv. Og kanskje er det riktig. Med grensegjerder og grensegater har de brune strekene på kartet gått fra idé til fysisk eksistens.

Teksten er hentet fra boka In the grid som nylig ble utgitt i forbindelse med Koslungs kommende minneutstilling på Podium i Oslo 2021.

Sporene skjæres inn i

bakken, som i hodene, så

forsiktig og smygende her

Powered by Labrador CMS