Å legge til rette for kunstnere på bygda er ikke bare et spørsmål om kulturpolitikk, men også om distriktsutvikling, skriver kunstner og musiker Manuela Hofer. Illustrasjonsbilde.

KOMMENTAR

Er det plass til kunsten i bygda?

I en tid hvor stadig flere kunstnere søker til de store byene for å utvikle sine talenter, står vi overfor en utfordring: Hvordan kan vi sikre at også distriktene får blomstre som kulturelle sentre? Her er fire forslag.

Publisert Sist oppdatert

Dette handler ikke bare om lokal utvikling, men også om å styrke kunstens mangfold og tilgjengelighet for alle samfunnslag. Landsbygda og vakre, harmoniske omgivelser har lenge vært en kilde til inspirasjon for kunstnere. Den storslåtte naturen, stillheten og romsligheten som kjennetegner distriktene, gir kunstnere mulighet til å fordype seg i sitt arbeid på en måte som kan være utfordrende i byens stress og støy.

Flere kunstnere har flyttet til bygda nettopp for å søke seg til dette – og flere som har gjort det, rapporterer om en styrket kunstnerisk produksjon. Men: til tross for disse fordelene, møter mange på en rekke utfordringer.

Mangel på infrastruktur, nettverk og økonomiske støtteordninger gjør at det kan være vanskelig å opprettholde en bærekraftig kunstnerisk karriere på bygda. For å legge bedre til rette for kunstnere i distriktene, må vi tenke bredt og langsiktig.

Å legge til rette for kunstnere på bygda er ikke bare et spørsmål om kulturpolitikk, men også om distriktsutvikling.

Her er noen forslag til tiltak som kan bidra til en positiv utvikling:

  1. Styrke tilgangen til økonomisk støtte: Mange kunstnere i distriktene opplever at det er vanskelig å få tilgang til de samme stipendene og støtteordningene som de i byene. Regjeringen bør vurdere å øremerke midler spesielt for kunstnerisk virksomhet i distriktene. Dette kan bidra til å oppmuntre flere til å satse på en kunstnerisk karriere utenfor byene.
  2. Skap kulturelle huber og creative coworks med verksted i distriktene: Ved å etablere kunstnerkollektiver på bygda, kan man skape miljøer der kunstnere kan møtes, utveksle ideer og samarbeide. Slike miljøer kan også tiltrekke seg kunstnere fra byene, som vil komme for kortere opphold for å jobbe i et annerledes landskap, samt gi dem mulighet til å jobbe tverrfaglig.
  3. Fremme samarbeid mellom kunstnere og lokalsamfunn: Kunstnere på bygda har en unik mulighet til å spille en aktiv rolle i lokalsamfunnet. Ved å inkludere kunstnere i lokale prosjekter, festivaler og kulturarrangementer kan vi styrke den kulturelle identiteten til bygda og gjøre kunst tilgjengelig for flere. Slike tiltak kan også bidra til å motvirke fraflytting ved å gjøre bygda mer attraktiv for unge mennesker.
  4. Digital infrastruktur: For å overleve som kunstner på bygda, er det helt avgjørende å ha god digital infrastruktur. Dette gjelder ikke bare tilgang til internett, men også digitale plattformer der kunstnere kan nå ut til et større publikum. Investering i moderne bredbånd på bygda er derfor en viktig forutsetning for å lykkes med denne satsingen.

Å legge til rette for kunstnere på bygda er ikke bare et spørsmål om kulturpolitikk, men også om distriktsutvikling. Kunstnere kan spille en viktig rolle i å skape dynamiske coworking-kontorer og verksted som skaper levende innovasjon og kreativitet.

Powered by Labrador CMS