Arbeidsliv

Atle Tjelflaat, daglig leder for Etablerersenter Vest-Agder IKS.

– Uavklart om hjelpetiltakene vil fungere

Gründer-rådgiver ber politikerne klargjøre regelverket raskest mulig.

Publisert Sist oppdatert

Antallet enkeltmannsforetak i kultursektoren er nesten tredoblet i løpet av de siste ti årene. Svært mange av disse har tøffe tider under koronakrisen. Mandag ble det klart at selvstendig næringsdrivende og frilansere kan få 80 prosent av inntekten sin fra Nav, etter 17 dager uten inntekt.

Men disse tiltakene hjelper ikke nødvendigvis, hevder Atle Tjelflaat, daglig leder for Etablerersenter Vest-Agder IKS. Han mener at de skisserte tiltakene synes både gode og formålstjenlige, men at det fortsatt er uavklart hvordan dette skal kunne skje for selvstendig næringsdrivende.

Denne gruppen næringsdrivende har nærings- eller personinntekt fra næring. Dette gir i utgangspunktet ikke rett til dagpenger. I tiltakspakken som ble presentert skal denne gruppen være sikret 80 prosent av inntekten de siste tre årene.

– Men hva menes med inntekt? Er det næringsinntekt, eller kan det også være lønnsinntekt fra arbeidsforhold? Hvis det kun er historisk næringsinntekt, hva da med dem som startet sitt personlige selskap i 2019 eller 2018, spør han.

Dagpenger eller næringsberegning?

Da blir spørsmålet om inntekten til de selvstendig næringsdrivende blir beregnet som dagpenger eller næringsinntekt.

– Selvstendig næringsdrivende har jo ikke dagpengerettigheter i utgangspunktet. Dette må man finne ut av raskt. Nav har det ennå ikke klart, og det kan ingen bebreide dem for. De må dessuten gå tilbake til politikerne. Så er spørsmålet om når de som blir permittert får behandlet søknadene sine, sier han.

Næringsinntekten skal rapporteres inn på næringsoppgaven i forbindelse med levering av innehavers personlige selvangivelse. Forslag til slike er ikke kommet på altinn.no ennå.

– Jeg kan derfor vanskelig se at det er noen personlige næringsdrivende . har levert inn tall for sin næringsvirksomhet for 2019. Så hva skal en da ha som utgangspunkt for å beregne 80 prosent av inntekt?

Mange av de selvstendig næringsdrivende har også en stor grad av faste kostnader. Først når skattemeldingen blir lagt ut (fra i dag, journ.anm.) og man har mottatt den, kan man beregne næringsgrunnlag.

– Det er en stor utfordring, og det vil ta tid. Politikerne har ennå ikke vedtatt hvordan dette skal gjøres, påpeker Tjelflaat.

Risikerer å gå personlig konkurs

Han er bekymret for at disse kostnadene løper samtidig som det er høyst uavklart om, og i hvilken grad, den skisserte tiltakspakken vil kunne avhjelpe driftssituasjonen.

– I motsetning til dem som driver virksomheter med begrenset ansvar, som for eksempel aksjeselskaper, står innehaver av personlige selskaper fullt og helt personlig ansvarlig utad for alle kostnader og gjeld tilknyttet næringsvirksomheten. Blir det konkurs, blir det således en personlig konkurs som innehaver og vedkommendes familie kanskje må slite med resten av livet. Min oppfordring er at vi ikke glemmer disse, og at vi gjør vårt ytterste for at regelverket blir klart så raskt som mulig slik at en får avklart rammebetingelsene for disse tusener av virksomheter, sier han.

Rådgir gründere

Atle Tjelflaat beskriver en uvirkelig hverdag for gründerne han jobber med å rådgi. Nylig skulle en næringsdrivende han jobber med åpne ny hudsalong. Alt var klart til åpningen. Så kom koronaviruset.

– Vi jobber med å gi råd til gründere, og gjør dem oppmerksomme på risikoen ved å starte enkeltmannsforetak. Men denne krisen kunne ingen forutsi. Dette er en helt spesiell situasjon. Derfor er det viktig at de riktige hjelpetiltakene kommer raskt på plass. Regjeringen må komme med klare regler. Gründerne bør behandles som om det var snakk om dagpenger, og lønnsinntekt må inkluderes i beregningen, sier han.

Powered by Labrador CMS