Foto
Mia Oshiro Junge / NTB
Norsk spillbransje

Langt bak svenskene - savner norske investorer

Publisert: 18. januar 2021 kl 09.27
Oppdatert: 18. januar 2021 kl 09.27

Bransjeorganisasjonen Virke har publisert en rapport som gir et bilde av norsk spillbransje, skriver Aftenposten. Det går fremover er konklusjonen, men vi ligger likevel langt bak svenskene. For hver krone norske spillselskaper tjente i 2019, tjente svenskene 68 kroner.

Spillutvikler Erik Hoftun var med på å starte Snowcastle Games i 2009 og har merket store endringer i norsk spillbransje. Fra at flere så på spill som bortkastet tid, har regjeringen nå begynte å satse på spill. Det har blant annet ført til mer støtte fra Norsk filminstitutt og en tydelig beskjed om at spill er viktig. Nå begynner også investorer å få øynene opp for andre selskaper.

Norge er på riktig vei, mener Hoftun. Men det har gått sakte. Han savner spesielt norsk investorvilje, og sier at pengene ofte sitter langt inne. Han synes det er talende at de får en amerikansk investor før en norsk en.

Men han savner en målrettet satsing, og mener det er svaret på hvorfor vi er så langt bak vårt naboland.

Ivar Horneland Kristensen er administrerende direktør i Virke. Han mener det ligger en kjempemulighet i norske spill, særlig eksport til utlandet. Kristensen trekker særlig frem ett tall fra Virkes rapport: Antall ansatte i bransjen har økt med 20 prosent siden 2018. Nå jobber 314 personer på heltid i norsk spillproduksjon.

- Vi må være opptatt av at dette ikke bare er kultureksport, men også næring. Her er det mulig å gjøre forretninger. Men vi må ha investorer og støtteordninger som bygger miljøet over tid, sier Kristensen.

Kulturminister Abid Q. Raja sier det er på høy tid at satsningen på dataspill i Norge nå har økt. Regjerningen er også opptatt av å lære av Sverige, legger han til.

- Ellers er det gledelig at sysselsettingen i bransjen også er økende i 2019. Det vitner om en optimisme og positiv utvikling i bransjen. Når det er sagt, skulle vi likevel ønske oss flere kvinner inn i denne spennende og dynamiske bransjen, skriver Raja i en e-post til Aftenposten.

Virkes tall viser at 12,5 prosent av de ansatte i norsk spillindustri er kvinner.