Kreative næringer

Odin Helgheim (t.v.) og Lars Henrik Eriksen er barndomskameratene som nå begge er blitt tegneserieskapere - etter å ha tegnet sammen på gutterommene.

Spilte og tegnet Pokémon som smågutter – nå er begge blitt tegneserieskapere på heltid

Odin Helgheim slapp løs Fenrisulven i fjor i tegneserieformat, og nå følger barndomsvennen Lars Henrik Eriksen etter med første bok ut i sin tegneserieroman «Oppfinneren». Og alt startet på gutterommet.

Publisert Sist oppdatert

– Vi spilte – og tegnet – mye Pokémon sammen da vi gikk på barneskolen. Etter skolen syklet vi alltid til fjellene ved skolen, gikk på toppen og snakket om Pokémon. Vi var to kreative guttunger, vi idémyldret masse sammen, forteller Odin Helgheim.

Lars Henrik Eriksen er et år eldre, og startet alltid på ny skole et år før Odin. Dermed hadde de begge nye venner og holdt på med andre ting, særlig på videregående. Flere år senere møttes de igjen på Universitetet i Sørøst-Norge, Porsgrunn, helt tilfeldig – uten å vite at den andre gikk der.

– Vi så hverandre i kantinen en dag. Noe av det første jeg spurte Lars var «tegner du fortsatt?". «Ja!» svarte han. Vi avtalte å henge sammen for første gang på over ti år, og det første og eneste vi gjorde i flere timer var å brainstorme tegneseriekonsepter, smiler Odin, og sier det var som å gjenoppta tråden fra da de var små.

Tok et valg

Og det var også da at begge to bestemte seg for å skulle lage tegneserier.

– Vi ga hverandre tips og innspill. Det var så kult å endelig ha noen å «spille ball med». Worldbuilding og idémyldring har aldri vært så gøy, sier Odin Helgheim og sier de var på samme kreative bølgelengde.

– Dermed bestemte vi oss for at vi skulle lage tegneserier, og begynne å legge ut illustrasjoner på Instagram. Vi lærte hverandre mange nye ting. Vi ble et skikkelig team.

I en lokal bokhandel snublet de over den amerikanske mangaserien «Amuletten», deres første møte med en tegneserieroman i bokform. Senere samme høst utkom Malin Falck med første «Nordlys»-bok, og «da var skjebnen forseglet». Det tok tre-fire år med hardt arbeid, men nå er de to kameratene på samme forlag, Egmont, og Falck er blitt en god venn.

Odin Helgheim debuterte i fjor med første bok ut i sin nye serie, «Ragnarok: Fenrisulven», og det bar hele veien til Arks barnebokpris. Mens han har andre bok klar denne måneden, følger Lars Henrik Eriksens debut «Oppfinnere: Jakten på evighetsmaskinen» i september – også den starten på en ny serie.

Ga nesten opp

– Denne reisen hadde ikke vært i nærheten like gøy og spennende uten Lars, sier Odin Helgheim, som er fulltids tegneserieskaper i kjølvannet av første «Ragnarok»-utgivelse». Lars Henrik Eriksen hadde akkurat begynt på ingeniørutdanningen da de to barndomskameratene møttes igjen og medgir:

– Jeg var på nippet til å legge tegningen på hylla, og fokusere fullt på skolegangen. Etter de første tegnekveldene vi hadde sammen, fikk jeg tilbake skapergnisten, og den har blitt værende der siden.

Etter å ha vært student frem til nå skal Lars Erik Henriksen nå prøve seg på ett år som fulltids serieskaper.

– Så får vi se hvor det går derfra! Personlig har jeg hele livet hatt lyst til å kunne formidle historier gjennom tegning.

Og kanskje slår de to seg sammen om en tegneserie en dag: Det utelukker ingen av dem.

– Klart vi skal lage et prosjekt sammen en dag. Men hvordan den vil se ut må vi tenke litt mer på … vi har noen ideer, da. Det blir spennende, sier Odin Helgheim.

Like – og forskjellige

For selv om de to har relativt likt opphav når det gjelder inspirasjon fra tegneserier, tegnefilm og spill, har de utviklet streken og fortellerstilen sin i litt forskjellig retning derfra. De deler også «en dyp interesse og glede i det å skape historier og karakterer».

– Men vi er ganske forskjellige i måten vi forteller og illustrerer historier på, selv om det helt klart er noen fellesnevnere, blant annet at vi begge legger mye vekt på humor, sier Odin, som er fascinert av de norrøne mytene og av vikingtiden, noe han skildrer i «Ragnarok».

Lars Henrik Eriksen legger handlingen i «Oppfinneren» til en fredelig øy der folk lever på gammeldags vis, blant annet ved hjelp av noen kjempeskilpadder. Der bor oppfinnerspiren Kobolt Kogg, når han ikke drar på eventyr ut i verden. Serieskaperen medgir at det er ingeniøren i ham som leker seg.

– Det er en del av meg som gjerne vil finne ut hvordan ting henger sammen, og det avspeiler seg i deler av handlingen. Landsbysamfunnet oppstod som en mulighet til å leke med både bygdeoriginaler og rare konsepter.

Helt i rullestol

Kobolt Kogg havner i løpet av første bok ut i rullestol, noe Lars Henrik Eriksen sier dette om:

– Rullestolen kan sees på som en metafor for ting som i første øyekast later til å sette en stopper for drømmene dine. jeg ville vise at disse tingene ikke nødvendigvis må være en hindring, men at de noen ganger til og med kan fungere som en drivkraft for å oppnå hva man ønsker.

– Hva vil dere si om den andres serie?

– «Oppfinneren» er en unik humorbombe med dryss av spenning, eventyr, mystikk og mange gøyale karakterer. Dette er et mesterverk av en debut, sier Odin Helgheim.

– Med «Ragnarok» klarer Odin å finne kjernen i de norrøne sagaene, og vri dem om til en personlig, men også actionpreget fortelling som treffer dypt. Jeg har vært så heldig å få lese «Fimbulvinter» tidlig, og den leverer på alt det bok en har lovet, og enda mer, sier Lars Henrik Eriksen.

Powered by Labrador CMS