På festivalen Nordaførr på Røverstaden vil DJ-ene DJ Ailo og DJ iDJa bli å oppleve til helgen. Foto: Ørjan Marakatt Nilsen

Samisk feiring tjuvstarter i helgen

Publisert: 31. januar 2023 kl 15.54
Oppdatert: 31. januar 2023 kl 15.54

­Minifestivalen Nordaførr går i år av stabelen for andre gang 3. og 4. februar på utestedet Røverstaden i Oslo, med konserter, DJ-er, mote, mat, kunst, film og panelsamtaler på menyen.

Ønsket er å være en arena og møteplass i Oslo for alle som har en tilknytning til det samiske miljøet – og også for dem som ønsker å utforske og lære mer om kulturen.

På musikkmenyen står konserter med Rolffa, den samiske popgruppen fra Karasjok, og Elin Kåven – som er å høre solo med joik, stemmebruk og sanger i en meditativ og rolig atmosfære, etter blant annet å ha deltatt i Melodi Grand Prix som Elin & The Woods. Inne i selve Oslo Konserthus står Mari Boine på scenen lørdag.

Elin Kåven, her i Elin & The Woods i MGP-konkurransen, stiller på scenen. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

To DJ-er er på plass med sin kombinasjon av elektronika og samisk inspirasjon, DJ iDJa og DJ Ailo. DJ iDJa viser også sin kunstfilm "» Techno Áhčči»» for første gang.

Mikkel Gaup innleder lørdag ettermiddag med å gi publikum en innføring i «Samisk historie fra A til Å», før han deltar i paneldebatten «Hva er samisk stolthet i 2023?» sammen med Elin Kåven og Ailo Thomassen, alias DJ Ailo. Ordstyrer er Ida Helene Benonisen. Også klesmerkene Gobmi og MII LEAT vil poppe opp under Nordaførr.

Det foregår også en rekke andre arrangementer denne helgen i forkant av samisk nasjonaldag 6. februar – som en samisk festkonsert på Riksscenen, med et stjernelag av joikere og musikere. Samisk Hus Oslo har laget en oversikt på sin hjemmeside.