KULTUR

Tema i neste utgave: Nye og gamle fiender i en kaotisk verden 

Jagland trekker seg fra Facebook i protest, Erik Solheim tror på Kina, Sverre Diesen skriver om krig, Vegard Bye om Latin- Amerika, Elisabeth Thorsen om fiender i Bibelen og Hanne Hilleren om fiender og forsoning på arbeidsplassen - det er under halvparten av innholdet.

Publisert Sist oppdatert

Alle har venner, får vi håpe. Vi snakker gjerne om hvor viktig vennskap er. Men får vi spørsmålet om vi har noen fiender, vil få gi et klart svar. Vi vil helst ikke ha fiender, sel om det er mange som har kjent på fiendskap.

På nasjonalt plan har vi fiender. Etter at Russland gikk til angrep på Ukraina, er det få som har motforestillinger mot å se på Russland som vår fiende.

Vi behandler fiendskap på flere plan i denne utgaven. Thorbjørn Jagland vurderer utviklingen i Europa siden årtusenskiftet. Sverre Diesen ser fiendskap i et militært perspektiv.

Vegard Bye og Erik Solheim ser nærmere på utviklingen i Sør-Amerika og Asia etter Trump og hvilke konsekvenser det kan få for oss.

Vi ser nærmere på fiendebilder og selvbilder som driver til konflikt og snakker med de som megler fred om hva som må til for at fiender kan stifte fred.

Det kan utvikle seg fiendskap også på arbeidsplasser. Hanne Hilleren gir råd om hva som kan forebygger konflikter på arbeidsplassen og hva som kan bidra til å løse dem om de likevel oppstår.

Presten og forfatteren Elisabeth Thorsen tar oss med inn i Bibelens forestillingsverden om fiendskap og stiller spørsmål med om det er mulig, som Jesus ba om, å elske dem.

Vi satser sterkere på bøker i Samtiden. Vi kommer til å publisere rundt 1000 nyhetssaker om bøker og bokbransjen på nett i løpet av året.

I denne utgaven av seksjonen Bokidag anmelder vi Runa Borch Skolsegs debutroman Renessansefeminin horror, omtaler Jan Kjærstads Valgdager og denne utgavens teatersak handler om oppsetningen av Oliver Lovrenskis suksessroman Da vi var yngre på Det Norske Teatret.

Alf van der Hagen har snakket lenge og vel med han som skal holde orden på alt som publiseres i bøkenes verden, nasjonalbibliotekar, Aslak Sira Myhre, som sier han ser på seg selv som det minst spirituelle mennesket han kjenner.

Martin Svedman skriver om «reptilveldet i kulturen» og Anne-Håskoll Haugens essay handler om «DO-kumentasjon- om skriblerier på do.

 

 

Powered by Labrador CMS