Peter Opsviks berømte Tripp Trapp-stol, her fra en utstilling ved Design Museum i London.

DESIGN

Tripp trapp-stolens far er død

Design-ikonet Peter Opsvik (1939-2024) var mannen bak Tripp trapp-stolen, men var også kjent som musiker.

Publisert Sist oppdatert

Den barnevennlige Tripp trapp-stolen var en nyskapning da den kom på 1970-tallet. Møblene ble tilpasset det moderne livet med «balanse» i sentrum og Opsvik var allerede den gangen opptatt av klimakrisen.

«Han er den viktigste og mest uavhengige møbeldesigneren gjennom tidene – ikke bare i Norge, men i de nordiske landene», begrunnet Norsk Form en av prisene designeren mottok.

Klimabevisst

Opsvik gikk på Kunsthøgskolen i Bergen og Oslo. I 1979 startet han sitt eget designselskap Peter Opsvik AS i Oslo. Tilknyttet firmaet ble det opprettet en stiftelse med mål om å redusere klimakrisen. Som en norsk eventyrer innenfor møbeldesign revolusjonerte han synet på hvordan en stol skal se ut og hvordan vi skal sitte. Han tok hensyn til det moderne livet, der vi unektelig sitter mye.

Det var mens sunnmøringen bodde i en bratt bakke i Asker, etablert med familie, ideene om balanse ble utviklet. Som nybakt pappa arbeidet han med stolen som senere skulle få sønnen Eivinds blonde lugg på plakater over hele landet.

Peter Opsvik forsto før mange andre hvor viktig det er for kroppen å sitte dynamisk. I tillegg fikk barn mulighet å klatre opp og ned på stolen på egenhånd. Uavhengighet er altså ikke bare et begrep om mannen, men like mye om designet.

Han er kalt den mest uavhengige møbeldesigneren gjennom tidene og har blitt en av landets mest prisbelønte møbeldesignere. Ikke like kjent er det at han også er saxofonist i Christiania jazzband. Flere plater er spilt inn på Hot Club Records, noe som vil bli omtalt i Jon Larsen neste bokprosjekt.

Christiania Jazzband ble startet så tidlig som i 1970 og debutplaten deres fikk Spelemannsprisen i 1973. Bandet har dessuten opptrådt på en rekke jazzfestivaler i inn- og utland.

Design har vern

Tripp tripp-stolen var norsk design på sitt beste, solgt i over 10 millioner eksemplarer. Den ble også gjenstand for over 500 kopisaker.

«Kreativ design har vern» avgjorde Høyesterett i 2012, i favør av Stokke AS, til tross for designerens egen beskjedenhet «Stolens form ga seg i grunnen selv ut fra de funksjoner som skulle tas vare på» (Peter Opsvik, utdrag Norges Domstoler).

Inspirert av hvordan kroppen beveger seg på hesteryggen, designet han Capisco i 1984. Senere skapte han et sittende tre «Garden» og en PC-stasjon for bedre arbeidsmiljø.

Tripp trapp-stolen er ikke den eneste ikoniske stolen Opsvik står bak (se Nasjonalmuseets utvalg her). Stolene Variable (1979), Gravity (1983) og Thatsit (1991) og Flysit (1990) har alle Opsviks tanker om balanse og harmoni i seg. Noen av disse ble utviklet i samarbeid med Hans Christian Mengshoel. Opsvik har samarbeidet med HÅG.

I 2008 kom boken Rethinking Sitting der Opsvik forklarer sitt syn på kunsten å sitte med bevegelse.

Tripp trapp-stolen er den dag i dag ofte den første stolen i norske barns liv, så Peter Opsvik brakte både musikk, bevegelse og harmoni til flere generasjoner.

Powered by Labrador CMS