Kulturbransjen

Når musikerne krever fast ansettelse, velger menighetsrådet å slutte med midnattskonserter i Ishavskatedralen.

Creo vant i retten – 12 musikere mister jobben

ANALYSE: Etter at Høyesterett slo fast at musikerne hadde rett til fast ansettelse, blir midnattskonsertene i Ishavskatedralen avviklet. De blir ikke lenger lønnsomme.

Publisert Sist oppdatert

­Harald Bakkeby Moe har sunget på midnattskonsertene i Ishavskatedralen i Tromsø i 20 år. I mars konkluderte Høyesterett med at han har rett til å bli fast ansatt i Tromsøysund sokn.

Har Bakkeby Moe rett til å bli ansatt, har de 11 andre musikerne som har medvirket i konsertene det også.

Harald Bakkeby Moe har lagt fram en plan som viser at midnattsmessene vil være lønnsomme selv om musikerne blir fast ansatt.

Daglig leder i menigheten, Oddgeir Stenersen avviser dette. Han mener det er for stor fare for tap og at kostnadene blir for høye med 12 musikere på lønningslista.

Vårt Land melder at menighetsrådet har vedtatt å avvikle midnattkonsertene i Ishavskatedralen. Det betyr at Harald Bakkeby Moe vil bli sagt opp.

– Jeg er utmattet av en veldig lang prosess som både for kirke og musikere har fått det verst tenkelige utfallet. Jeg stiller meg uforstående til at man legger ned noe som vil være drivverdig framover, sier musiker Harald Bakkeby Moe til Vårt Land.

Stenersen sier at menigheten ikke kan ta risikoen med å ansette 12 musikere. Til det er usikkerheten i markedet for stor.

Advokatfullmektig Espen Eldøy i kunstnerorganisasjonen Creo som representerer Bakkeby Moe, synes det er trist at menigheten avvikler.

Saken har kostet menigheten tre millioner. Eldøy sier saken ikke er over med det. De andre 11 musikerne har rett til ansettelse.

Eldøy minner om at saken ikke er ferdig, selv om menigheten velger å legge ned konsertene. Han sier krav og saksomkostninger kan komme til å beløpe seg til nærmere 10 millioner kroner.

Så galt vil det neppe gå. Det ender nok opp i en dialog med de 11 andre musikerne om kompensasjon.

For vel en måned siden sto Creo, Bakkeby Moe og de 11 musikerne fram som vinnere. Nå er de i likhet med menigheten blitt tapere.

Når Creo har valgt å kjøre denne saken helt til Høyesterett, er det fordi det finnes mange andre musikere og medvirkende i kulturlivet som er i samme situasjon.

Kravet til fast ansettelse er skjerpet. Det vil en del frilansere ha fordel av. På minussiden vil det stå færre oppdrag.

Det vil være mange kulturarrangører som vil tenke som menighetsrådet i Tromsø. De dropper heller aktiviteter som forutsetter støtte eller inntekter fra publikum framfor å ta risikoen på å ansette de som medvirker.

Økte kostnader til lønn og drift, kan ikke lenger hentes inn ved å øke billettprisene. Økt offentlig støtte til kultur, kan vi heller ikke regne med framover.

Mange medvirkende i kulturlivet er i en situasjon der de ved å gjøre krav på sin rett, kan risikere at oppdrag forsvinner.

Kravet om fast ansettelse kommer til å føre til færre kulturaktiviteter framover. Det er ingen ønskelig utvikling, men et resultat av de lovene som gjelder for arbeidslivet i dag.

Powered by Labrador CMS