Kulturbransjen

Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) må sikre utdanningen innen teatervitenskap.Foto: Joakim Halvorsen / NTB

– UiB må politisk overstyres om teatervitenskap

Vi kan ikke legge ned teatervitenskap som fag. Det må Ola Borten Moe gi Universitetet i Bergen beskjed om, om de ikke forstår det selv. En bedre mulighet kan være å gi et annet universitet oppdraget, skriver Magne Lerø.

Publisert Sist oppdatert

­Det brøt ut panikk i deler av kulturmiljøet da det ble kjent at Universitetet i Bergen ville kutte to av tre stillinger knyttet til utdanningen innen teatervitenskap. Protester og press førte til at ledelsen måtte ta plass i tenkeboksen.

LES OGSÅ: Nå har rektor Margareth Hagen tatt initiativ til dialog

Det er universiteter og høgskoler selv som avgjør hvilke utdanninger de vil tilby. Det betyr ikke at regjeringen sitter på tribunen og lar universitetet selv konkurrere om studenter og ressurser. I dag legger forsknings- og utdanningsminister Ola Borten Moe fram en stortingsmelding om regjeringens utdannings- og kompetansepolitikk.

Her vil det garantert stå en del om finansiering. Ventelig vil han også vil si noe om hvordan regjeringen akter å styre universitetssektoren.

Ola Borten Mo er blitt kritisert for ikke å respektere universitetenes selvstendighet. Det ser han ut til å leve godt med.

Nord Universitet hadde fått pålegg om for å styrke egen kompetanse for å holde på statusen som universitet. Det mente de måtte bety drift på færre steder for å spare penger slik at de kunne bygge opp kompetansen færre steder. Derfor ville de droppe Nesna.

Ola Borten Moe skar igjennom og påla dem å opprettholde lærerutdanningen på Nesna.

Senterpartiet er opptatt av å sikre et desentralisert utdanningstilbud. De mener dette styrker rekrutteringen både til utdanningen og jobber i nærheten av utdanningsstedet.

Tidligere kunne en studere teatervitenskap ved Universitetet i Oslo. I 2012 ble dette studietilbudet lagt ned. UIB skulle fra nå av påta seg det nasjonale ansvaret for teatervitenskap.

Ved flere av universitetene er det kuttet i studietilbudet innen humanistiske fag de siste årene. UiB har kuttet 30 stillinger siden 2010. Nå skal det kuttes ytterligere syv stillinger. Kuttene kommer som resultat av at færre søker og av strammere budsjetter.

Når to ansatte innen teatervitenskap går av med pensjon, er det på sett og vis forståelig at det er her kuttet kommer. Innad i miljøet vil det være omstridt å si opp to ansatte og rekruttere to nye innen teatervitenskap.

Å kun la én faglig ansatt ha ansvaret for teatervitenskap, er i praksis å legge ned utdanningen.

Staten bevilger hundrevis av millioner til scenekunst. Da burde vi kunne ta oss råd til å holde oss med tre ansatte innen akademia som kan bidrag til en faglig refleksjon knyttet til scenekunsten

Styret ved Humanistisk Universitet ved UiB har utsatt saken til i mai. I praksis er det blitt en sak for rektor og styret for UiB. Det er heller ikke de som bør fatte avgjørelsen.

Dette er en sak for regjeringen ved Ola Borten Moe og kulturminister Anette Trettebergstuen. Det er et nasjonalt ansvar å sikre teatervitenskap en plass innen akademia.

Det foreligger tre muligheter. De kan kuttes to stillinger slik fakultetsstyret går inn for. Eller UiB kan få beskjed fra Ola Borten Moe om å ansette to nye etter de som slutter. Det tredje alternativet er at regjeringen vurderer om ansvaret for teatervitenskap kan overføres til et annet universitet.

Det siste alternativet er det beste. Det har skjedd mye innen akademia siden 2010. Det kan være miljøer innen dagens akademia som ser nye muligheter i å tilby utdanning innen teatervitenskap.

Framfor å tvinge UiB til å satse på noe de vil bygge ned, er det bedre å lete etter et miljø innen akademia som vil bygge opp teatervitenskap.

Powered by Labrador CMS