Kulturbransjen

Christen Sveaas opprettet Anders Sveaas' Almennyttige Fond (ASAF) i 1990 for å hedre sin far og bestefar.

Norsk investor gir bort antikke instrumenter til millioner

NOTERT: Investor Christen Sveaas samler på verdifulle instrumenter og ga i fjor bort en antikk fiolin verdt mellom 50 og 200 millioner kroner.

Publisert Sist oppdatert

– Poenget har vært å gi norske talenter de beste instrumenter å spille på for å kunne hevde seg i verdenssammenheng, sier investor Christen Sveaas til Kapital.

18 år gamle Johan Dalene som har spilt fiolin siden han var fire år, ble mottaker av Antonio Stradivarius-fiolinen The Spencer Dyke fra 1736. Bokført verdi var 23,5 millioner kroner, men markedsprisen er trolig mellom 50 og 200 millioner kroner, melder Kapital.

Anders Sveaas Almennyttige Fond (ASAF) ble opprettet i 1990 og har delt ut titalls millioner. Fondets antikke strykeinstrumenter, de fleste med opprinnelse fra 1600-tallet, er bokført til en verdi på over 120 millioner kroner i stiftelsens årsregnskap. Markedsverdien er betydelig høyere, og i år skal fondet dele ut 2,5 millioner kroner til unge musikere som ikke får offentlige bidrag.

Sveaas er også en ivrig kunst-investor og 18. september åpnet han det nye museumsbygget «The Twist» til en sum på rundt 200 millioner kroner. Både dronning Sonja og den danske kronprinsen var til stede. Ifølge Kapital, tok Sveeas størstedelen av regningen.

Powered by Labrador CMS