Nøtterøy kulturhus
Foto
Lise Åserud / NTB
Undersøkelse

75 prosent av kulturhusenes inntekter går tapt denne høsten

Publisert: 11. november 2020 kl 09.16
Oppdatert: 11. november 2020 kl 09.16

En medlemsundersøkelse blant kulturhusene estimerer at de vil tape 75 prosent av billettinntektene for perioden september – desember 2020. Skulle dette slå til betyr det et tap på om lag 122 millioner for alle konsert- og kulturhusene. Dette er uten inntekter for kinodrift, som er svært viktig for driften til flere av husene.

Det melder kulturhusenes interesseorganisasjon Norske kulturhus.

Situasjonen har heller ikke vært lys tidligere i år, etter at pandemien brøt ut. I perioden fra midten av mars til 1. september gikk kulturhusene på et sviende tap på rundt 150 millioner kroner.

«Antallet arrangementer som kanselleres ser heller ikke ut til å avta. Sannsynligheten for at tapet for høsten 2020 blir enda høyere enn 122 millioner kroner er dessverre svært sannsynlig», skriver organisasjonen.

Når 75 prosent av høstens billettinntekter går tapt, truer dette eksistensen til landets 128 kulturhus.

Mange kulturhus er også av avhengige av leieinntekter for å få regnskapene til å gå i balanse, men i år vil disse inntektene blir drastisk redusert, skriver Klassekampen. Det samme gjelder inntektene fra servering, som regjeringen ikke tilbyr kompensasjon for.

Etter at smitten har blomstret opp igjen er det ikke lenger tillatt med kulturarrangementer for flere enn 200 personer innendørs, og bare dersom publikum kan sitte på fastmonterte stoler.