Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad under en tidligere pressekonferanse om koronasituasjonen.

Foto

Heiko Junge / NTB

Kulturlivet ut mot FHI

Publisert: 30. september 2020 kl 10.42
Oppdatert: 30. september 2020 kl 10.42

Seks milliarder kroner. Det er tallet for hvor mye verdiskapning som vil falle bort fra kultursektoren i år, ifølge en ny analyse utført på oppdrag av Kulturrådet.

Til tross for at svært lite smitte skjer på offentlige arrangementer, har det siden før sommeren kun vært lov med maks 200 publikummere per offentlige arrangement. Åtte personer skal ha oppgitt smitte ved offentlig arrangement i hele august, viser en gjennomgang Aftenposten har gjort av FHIs anbefalinger og smittesporing.

– Symbolpolitikk

Flere kulturaktører har påpekt at bransjen har gode og innarbeidede rutiner får både smittevern og smittesporing, og at dette i seg selv er et argrument for at kulturarenaene bør få ta i mot flere publikummere per arrangement. Likevel beskriver FHI det som «praktisk umulig» å smittespore et arrangement med 1000 personer, skriver Aftenposten.

Det får teatersjef Erik Ulfsby ved Det Norske Teatret og daglig leder Tone Østerdal i Norske konsertarrangører (NKA) til å reagere.

– Vi har navn og telefonnumre på alle setene. Den informasjonen er utrolig enkel å bringe videre, sier Ulfsby til Aftenposten.

Østerdal påpeker at «ingen er ute etter å slippe inn 1000 stykker i et rom og la dem gå fritt» og stiller seg kritiske til at myndighetene i liten grad er åpne om de faglige begrunnelsene for smittevernreglene.

– Det får oss til å tenke at det handler mer om symbolpolitikk enn om det smittevernfaglige, sier Østerdal til Aftenposten.

Trygt med 600

Så langt er to milliarder kroner utbetalt i krisehjelp til kulturlivet gjennom regjeringens støtteordninger. Fremdeles gjennomgår kulturlivet store økonomiske tap hver uke. Creo-leder Hans Ole Rian påpekte overfor Kulturplot i går at det er trygt med 600 personer på kulturarrangementer, så lenge de har sitteplass. I mange Europeiske land har man dessuten åpnet for flere i publikum, til tross for høy smittespredning. Da Danmark nylig strammet inn smittevernreglene, ga de fremdeles rom for kulturarrangementer med opptil 500 publikummere.

Men til tross for at smitten har vært lav på offentlige arrangementer siden innføringen av publikumsgrensen, påpeker assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad overfor Aftenposten at det er større sannsynlighet for at én deltagerene er smitteføre dersom det åpnes for flere deltagere ved arrangementer.