Kulturbransjen

I New York 1. september tente Empire State Building røde lys for å vise støtte til den internasjonale Red Alert-kampanjen og presse kongressen til å hjelpe en blødende underholdningsbransje. I kveld skal kulturinstitusjoner i hele Norge gjøre det samme. Foto: AFP

I dag tennes røde lys for et kulturliv som blør

Regjeringen vil stramme inn og kutte kompensasjonsordninger som rammer kulturlivet. Onsdag kler over 100 kulturinstitusjoner sine fasader i rødt.

Publisert Sist oppdatert

Den norske Red Alert-kampanjen er inspirert av aksjoner som koronarammede bransjekolleger i utlandet har stått bak, som i Storbritannia i august. Der tente man røde lyskastere mot 300 scener og steder i rødt, blant dem det britiske nasjonalteatret. Samtidig demonstrerte også scenearbeidere i gatene. Lignende demonstrasjoner har funnet sted i flere byer og delstater i USA, blant dem New York og Hollywood.

I dag, onsdag, trapper kulturaktører fra hele landet opp for å varsle full krise i egen bransje. De sterke reaksjonene kommer etter at regjeringen har innført å avslutte støtteordningen for selvstendig næringsdrivende 1. november.

– Vi skal trille 50 flightcaser fra Youngstorget til Eidsvolls plass utenfor Stortinget i Oslo for å vise at event- og kulturbransjen blør. Kulturhusene skal lyses opp i rødt på kvelden, fra klokken 20.00. Rødfargen skal vise den sakte døden vi går inn i, sier Thomas Dalby, som driver et lydfirma og er sentral i det norske initiativet, til Scenemagsinet.

Taper 90 prosent av inntektene

Sceneteknikerne har mistet opptil 90 prosent av inntektene sine under pandemien, skriver Klassekampen. I tillegg til det foreslåtte kuttet i kompensasjonsordningen, vil regjeringen innføre et nytt krav om at arrangører må vise til dokumentasjon om at arrangementet var planlagt før 12. mars for å få fullstendig kompensasjon for avlyste arrangementer.

Creo-leder Hans Ole Rian mener dette er problematisk fordi mange aktører på kulturfeltet opererer innenfor en kort bestillingshorisont.

Til Klassekampen sier daglig leder Marius Widerøe i Konsertsystemer AS at han frykter mange vil forlate bransjen. I Konsertsystemer AS er omtrent halvparten av de ansatte tilbake i jobb, men i sterkt reduserte stillinger.

– Omsetningssvikten er kanskje rundt 80–85 prosent nå, mot 90 prosent eller mer tidligere, sier Widerøe til avisa.

Frykter kompetansetap

Videre frykter han et stort kompetansetap på feltet. Uten scenearbeidere, vil heller ikke kulturlivet kunne gjennomføre sine arrangementer.

– Vi er et av tannhjulene som de andre aktørene i kulturlivet er avhengige av for å kunne fungere, sier Widerøe til Klassekampen.

Onsdagens demonstrasjon som starter klokken 10, vil strømmes via arrangementets Facebook-side. Programmet inneholder flere appeller og utvalgte kunstneriske innslag før nærmere 40 kulturinstitusjoner landet over dekker fasaden i rødt klokken 20.

Disse er blant kulturinstitusjonene som kler fasaden i rødt

Oslo

Munchmuseet

Deichmann

Operaen

Det Norske Teatret

Oslo Nye Teater 


Nationaltheatret

Konserthuset

Oslo Spektrum

Holmenkollen

Vega Scene

Telenor Arena

Salt

Jacob Kirke

Trondheim

Festningen

Nidarosdomen

Rockheim (går i rødt med teksten #redalert og #wemakeevents)

Olavshallen

Trøndelag Teater

Rosendal Teater

Trykkeriet Scene

Tyven Scene

Lobbyen Scene

Dokkhuset Scene

Byscenen

Andre steder

Kulturfabrikken i Kristiansand

Vingrom Kirke - Lillehammer

Sigrid Undsets Plass - Lillehammer

Nikkers - Lillehammer

Fabrikken – Lillehammer

Rådhuset i Elverum

Grieghallen – Bergen

Karlsøyfestivalen – Karlsøypuben – Karlsøya

Svalbard kulturhus

Sarpsborg scene

Hadeland Kultursal i Gran

Musikk-KjellerŽn i Gran

Glassheim Rock & Kulturscene på Jevnaker

Marienlyst på Jaren

Størenslunden i Brandbu

Powered by Labrador CMS