Kulturbransjen

Avdøde sanger Anne Grete Preus avbildet under åpningen av Tone Vigelands smykkeutstilling i Dronning Sonja Kunst Stall. Nå skal musikken hennes prege Skeivt kulturår i 2022.

Anne Grete Preus vil prege «Skeivt kulturår» i 2022 – 50 år etter at forbudet ble opphevet

Publisert Sist oppdatert

Nasjonalbiblioteket er sammen med institusjoner som Nasjonalmuseet og Skeivt arkiv i full gang med å forberede storsatsningen «Skeivt kulturår» i 2022.

21. april 2022 er det nemlig 50 år siden homofili ble avkriminalisert i Norge. «Skeivt kulturår» kommer derfor til å handle om fortellingen om homofiles rettighetskamp i Norge, sier avdelingsdirektør Hege Stensrud Høsøien ved Nasjonalbiblioteket. Men det vil også favne mye bredere og bli en slags feiring av skeiv norsk kultur, legger hun til.

Nasjonalbiblioteket fikk blant annet i fjor tilgang til avdøde Anne Grete Preus’ personlige arkiv.

– Det er et fantastisk materiale denne artisten har etterlatt seg, som består av musikk, tekster, bilder, upubliserte manuskripter og private notater. Vi har også et veldig interessant arkiv etter Gunvor Hofmo og Ebbe Hertzberg. Dette er noe av det vi kommer løfte fram i utstilling og arrangementer når vi kommer med vår utstilling utpå nyåret, forteller Høsøien til Dagsavisen.

Gjennom hele 2022 vil altså «Skeivt kulturår» markeres med kulturarrangement og utstillinger. På Nasjonalbiblioteket er forberedelsene godt i gang, og de gjennomgår sine store samlinger for å identifisere relevant materiale. De har leid inn kulturskribenten og kunstkritikeren Bjørn Hatterud som kurator for utstillingen.

Powered by Labrador CMS