NEGATIV TEST: Danmark åpner opp for utendørs kulturarrangement ved fremvisning av negativ koronatest. Det kan også bli aktuelt i Norge. Bilde fra Roskilde Festivalen i 2017.
Foto
Malene Anthony Nielsen / Scanpix Denmark

Danmark åpner for kulturarrangement ved negativ koronatest – kan også bli aktuelt i Norge

Publisert: 4. mars 2021 kl 08.34
Oppdatert: 4. mars 2021 kl 08.34

I Danmark starter de denne uken med gjenåpne samfunnet. På kultursiden har de vedtatt at alle som vil delta på utendørs kulturarrangementer, får krav om negativ koronatest som ikke er eldre enn 72 timer.

Hans Ole Rian, forbundsleder i Creo - forbundet for kunst og kultur sier det også kan bli aktuelt med en slik løsning for å gjenåpne kulturlivet i Norge. Han sier den danske løsningen er noe kulturbransjen gjerne skulle hatt regjeringen med på å utrede nærmere.

De seriøse arrangørene greier fint å håndtere et godt smittevern på kulturarrangementer, mener Rian, og han tror at kombinert med både vaksinepass og/eller hurtigtester kunne mange konsertsteder, klubber og festivaler blitt avholdt. Men da med fornuftige begrensinger på antall, kohorter og kontroller, understreker han.

Kulturminister Abid Q. Raja understreker at disse spørsmålene ikke beror på kulturpolitiske avgjørelser alene, men at de først og fremst handler om smittesituasjonen. Helsemyndighetene jobber med ulike scenarioer forteller han, og sier til Minerva at de følger med på hva som skjer i andre land:

– Vi følger selvsagt med på utviklingen rundt omkring i Europa, og vi må ha med oss at Danmark har hatt meget strenge tiltak i flere måneder nå med full nedstengning av kultur, mens vi i Norge har kunne holde en viss kulturaktivitet gående flere steder i landet.

Regjeringen satte tidligere i år ned en arbeidsgruppe som nå utarbeider råd og anbefalinger som helsemyndighetene skal vurdere knyttet til ulike scenarier for gjennomføring av arrangementer i sommer. Raja sier regjeringen vil komme tilbake til spørsmålet når de har fått konkludert.