Trænafestivalen er en av festivalene som er organisert som ikke-kommersielle stiftelser, foreninger eller aksjeselskap, og som dermed må søke hos Lotteri- og stiftelsestilsynet om stimuleringsmidler. De åpner ikke opp før søknader før i juni.
Foto
Ole-Tommy Pedersen / NTB

Flere festivaler må vente til juni for å søke om støtte – vurderer å avlyse

Publisert: 28. april 2021 kl 08.31
Oppdatert: 28. april 2021 kl 08.34

Etter at kulturminister Abid Q. Raja doblet potten som var satt av til stimuleringsordningen stilnet mye av kritikken fra søkere som ikke hadde fått innvilget søknaden sin i første søknadsrunde.

Nå viser det seg derimot at en tilsvarende støtteordning, forvaltet av Lotteri- og stiftelsestilsynet, er blitt kraftig forsinket. På tilsynets hjemmeside står det at de trolig vil åpne for søknader i juni 2021.

Dette går utover musikkfestivaler som driver frivillig virksomhet og som er organisert som ikke-kommersielle stiftelser, foreninger eller aksjeselskap.

Daglig leder i Norske Konsertarrangører, Tone Østerdal sier 113 av medlemmene deres er organisert som foreninger og stiftelser. Er de i tillegg registrert i Frivillighetsregisteret må de altså søke Lotteri- og stiftelsestilsynet om støtte i stedet for Kulturrådet.

Blant disse finner vi for eksempel jazzfestivalene Kongsberg Jazzfestival, Sildajazz og Vossajazz og andre populære festivaler som Trænafestivalen, Ultima og Bergenfest.

– For mange av disse arrangørene er det dypt problematisk at denne støtteordningen i realiteten er ikke-eksisterende. Kulturdepartementet må komme på banen og sørge for at denne støtteordningen er søkbar og forutsigbar så fort som mulig, sier Østerdal til Klassekampen.

Festivalsjef Svein Bjørge ved Steinkjerfestivalen er redd dette betyr de må avlyse årets festival. Uten støtte ligger de an til et dundrende underskudd, forteller han. Når de i tillegg, sånn som det ligger an til nå, ikke får vite om de får stimuleringsstøtte før festivalen er over, føler han poenget med stimuleringsmidler er borte.

Og om ikke den seine søknadsfristen er besværlig nok, har Kulturdepartementet nylig gitt beskjed om at innretningen på ordningen skal vurderes på nytt.