Kulturbransjen

Styreleder i Norsk Billedkunstnere, Ruben Steinum, er svært kritisk til at kommuner kun vil betale kunstkonsulenter med honorar.

Kommuner vil ikke betale ut lønn til kunstkonsulenter

Publisert Sist oppdatert

Når kommuner og fylkeskommuner setter i gang kunstprosjekter i offentlige rom, søker de ofte etter kunstkonsulenter som kan lede arbeidet. Dette er ofte kunstnere som trenger en biinntekt ved siden av kunstproduksjon. De er derimot nødt til å ta imot et fastsatt honorar, i stedet for lønn.

Geir Egil Bergjord, kunstner og nestleder i Norske Billedkunstnere, forteller at han ved to anledninger siden 2015 har mistet jobber for Stavanger kommune fordi han ville ha honoraret utbetalt som lønn.

I det siste har flere kunstnerorganisasjoner meldt om at flere av medlemmene deres blir presset til å ta jobber som oppdragstakere. Dette gjør at de går glipp av rettigheter som sykepenger og dagpenger.

Ruben Steinum, styreleder i Norske Billedkunstnere, er svært kritisk til at kommuner og andre offentlige aktører presser kunstnere til å ta jobber som oppdragstakere. Han forteller at dette er en velkjent utfordring for hans medlemmer, og at det setter kunstneren i en sårbar situasjon.

Når bildekunstnere for utbetalt honorar som kunstkonsulent betyr det også betydelig mer administrasjon i forbindelse med regnskap. For i motsetning til konsulentoppdrag er ikke kunstproduksjon momspliktig. Dermed blir man nødt til å ha et todelt regnskap.

– Det er en vanskelig situasjon å skulle balansere momspliktig næring med ikke-momspliktig kunstnerisk næring. Vi anbefaler våre medlemmer å ta alle oppdrag utenom kunstproduksjon som lønnsinntekt, sier Steinum til Klassekampen.

Powered by Labrador CMS