Flere aktører i musikkbransjen raser nå mot NRKs kulturdekning, og mener de særlig svikter i dekningen av klassisk musikk.
Foto
Gorm Kallestad / NTB
Raser mot NRKs kulturdekning

Krever at rikskringkasterens oppdrag blir tydeliggjort av Stortinget

Publisert: 11. januar 2021 kl 09.43
Oppdatert: 11. januar 2021 kl 09.54

Flere aktører i musikkbransjen raser nå mot NRKs kulturdekning. Hilde Halvorsrød, kritiker og fagansvarlig i Scenekunst.no spør hvorfor en statsfinansiert kulturkanal bruker skattepenger på å dekke akkurat det samme kulturstoffet som alle andre.

Særlig bekymret er hun for den klassiske musikken som hun mener knapt får spilletid i løpet av en P2-uke.

Også komponist Eivind Buene etterlyser i Klassekampens musikkmagasin at flere musikkprogrammer bruker tid på å diskutere og problematisere, og mener NRK «har kompetansen, men ikke viljen».

NRK har kommet med flere tilsvar i debatten, signert blant andre kulturredaktør Marius Hoel og radiosjef Cathinka Rondan. Hoel har ramset opp flere eksempler på rikskringkasterens dekning av klassisk musikk.

Styreleder i Norsk Komponistforening, Jørgen Karlstrøm, er imidlertid ikke imponert over svarene.

– I stedet for å bidra konstruktivt i debatten avviser de alt og skryter av seg selv med å liste opp enkeltsendinger. Det gjør det vanskelig å håpe på at en endring skal komme innenfra, sier han til Klassekampen.

Han mener rikskringkasterens oppdrag må tydeliggjøres på et politisk nivå. Han hevder NRK-plakaten, som vedtas av Stortinget og setter rammene for samfunnsoppdraget, er uforpliktende.

Karlstrøm forteller at Komponistforeningen nå er i gang med å samle å samle et bredt musikk- og kunstfelt til et opprop som krever endringer.

Radiosjef i NRK, Cathinka Rondan svarer på kritikken med å si at den klassiske musikken er viktig for dem. Hun er også villig til å ta grep for å styrke dekningen av den klassiske musikken.

– Vi er alltid lydhøre for kritikk, og vi har selvsagt merket oss at det nå er flere som ønsker at vi behandler denne musikksjangeren på en annen måte. Dette er også noe vi vil ha med oss når vi nå på nyåret skal evaluere det samlede musikktilbudet til NRK.