Bilde fra konsert med Honningbarna på Blårock i Tromsø. Blårock har tidligere mottatt tilskudd fra Kulturrom.
Foto
Lori Markussen
Kulturrom

– Med denne ordningen styrker vi det grunnleggende fundamentet for kulturen

Publisert: 24. september 2021 kl 10.39
Oppdatert: 24. september 2021 kl 10.42

Nå er en ny ordning klar, og første søknadsfrist er allerede 4. oktober.

Det melder Kulturrom, som er klar på at det er et nytt behov nå som vi for alvor kan tenke på tiden etter covid-19.

Det var Kultur- og likestillingsminister Abid Raja også opptatt av da han lanserte de ekstraordinære stimuleringsmidlene for et par uker siden:

–  Vi nærmer oss omsider slutten av pandemien, men det vil fremdeles ta tid før kultursektoren er tilbake for fullt. Med disse midlene ønsker jeg å stimulere til aktivitet også i tiden frem mot full gjenåpning.

– Mange av landets kulturlokaler har stått tomme

Den nyopprettede ordningen heter «Restart kulturrom», og midlene skal fordeles på tiltak som kan beskrive nye behov på den andre siden av koronakrisen. De skal også bidra til å begrense de negative konsekvensene covid-19-utbruddet har hatt for landets kulturlokaler.

Foto
Karen Sofie Sørensen er daglig leder i Kulturrom. Foto: Jonathan Vivaas Kise

Det kan for eksempel søkes om midler til å tilrettelegge rom for å bedre sikten eller lyden til publikum, tiltak for rekruttering innen sceneteknisk bransje eller noe helt annet.

– Mange av landets kulturlokaler har stått tomme gjennom store deler av koronakrisen, og det har gått tapt mye kompetanse. For å få opp aktiviteten igjen er det avgjørende at det finnes en fysisk infrastruktur og nok kompetanse som kan forvalte lokaler og avvikle arrangement. Med denne ordningen styrker vi det grunnleggende fundamentet for kulturen, sier daglig leder i Kulturrom, Karen Sofie Sørensen.

Hun forteller at restartmidlene vil kunne gjøre en stor forskjell for mange av landets kulturrom i arbeidet med å omstille seg og se fremover. Den nye ordningen skal sikre at aktørene sine erfaringer og lærdommer gjennom pandemien, kan materialisere seg i tiltak som kommer flest mulig til gode.

Lover rask søknadsbehandling

Kulturrom håper å få inn mange gode søknader til ordningen og at dette kan fylle et behov for langsiktig planlegging for feltet. De påpeker at midler til å investere i lokaler og kompetanse vil være viktig for å få kulturlivet på beina igjen.

Alle søknadene vil behandles innen to uker, og de som får innvilget tilskudd vil få utbetalt midlene umiddelbart.

– Vi har fått på plass denne nye ordningen på rekordtid og står klare for å behandle søknadene fortløpende, sier Sørensen.