Kulturbransjen

Mange har blitt skeptisk til fysisk oppmøte på arrangementer de siste månedene ifølge ny rapport.

Ny rapport viser at vi er blitt mer skeptiske til fysiske arrangementer

Publisert Sist oppdatert

En rapport basert på en undersøkelse gjennomført av Norsk publikumsutvikling (NPU) i samarbeid med Norsk teater- og orkesterforening og Kulturrådet, viser at mange ha blitt mer skeptiske til fysiske kulturarrangementer sammenlignet med tidligere i pandemien. Samtidig har vi blitt mer positive til digitale løsninger, skriver Aftenposten.

Undersøkelsen kartlegger publikums holdninger til fysisk deltagelse for kulturarrangementer. Publikumsundersøkelsen er en norsk utgave av COVID-19 Audience Outlook Monitor. Den ser på hvordan vi forholder oss til kulturlivet under pandemien.

Det ble samlet inn 13.000 svar på undersøkelsen, hvor deltagerne ble bedt om å svare på spørsmål knyttet til enten musikk, teater eller visuell kunst. De ulike kulturformene ga forskjellige svar. Museumsgjengerne var i større grad villig til å bruke et digitalt tilbud, enn konsert- og teatergjengerne.

Halvparten av deltagerne i alle tre kategorier svarte at de har deltatt digitalt på museer, konserter eller teater siste to uker. Målingen ble gjort i november. Ved forrige måling tidlig i høst var folk i større grad komfortable med å oppsøke teatre og museer fysisk. Dette har endret seg, og heller ikke disse institusjonene oppleves som trygge.

Flere ønsker seg et permanent digitalt tilbud, viser undersøkelsen. I tillegg mener færre mener nå at digitale arrangementer skal være gratis enn siden første måling i mai.

Jørn Knutsen er leder i Kulturrådets rådgivende utvalg for institusjonsfeltet og markedssjef i Operaen. Han sier i pressemeldingen at han tror digitale arrangementer er kommet for å bli.

– Jeg tenker at vi etter pandemien vil finne balansen mellom de enestående og unike live-opplevelsene, og hva som tilpasses og vises i streaming eller digitale formater, sier han.

Powered by Labrador CMS