Operaen i Oslo er blant kulturinstitusjonene som er rammet av streik.
Foto
Cornelius Poppe / NTB

Oppfordrer alle til å holde seg unna kulturinstitusjonene så lenge konflikten varer

Publisert: 14. september 2021 kl 09.12
Oppdatert: 14. september 2021 kl 09.33

Strid om pensjon har ført ansatte innen opera, teater og orkester er tatt ut i streik, og onsdag i forrige uke ble den trappet opp. Nå streiker 435 ansatte ved norske teatre og orkestre.

Kulturstreiken har ført til avlyste forestillinger og utsatte premierer landet over. På bl.a. Nationaltheatret, Operaen, Det Norske Teatret og Rogaland Teater spilles forestillinger utenom hovedscenen som planlagt.

Under streikemarkeringen i Oslo torsdag holdt Trine Lise Sundnes, stortingskandidat for Arbeiderpartiet i Oslo, appell. Der sa hun blant annet følgende:

– Vi oppfordrer alle til å holde seg unna kulturinstitusjonene så lenge konflikten varer.

– Oppsiktsvekkende

Det reagerer ifølge Dagsavisen Erik Ulfsby, sjef ved Det Norske Teatret, sterkt på.

– Boikott bidrar sjelden til en konstruktiv løsning av en konflikt, uttaler han til avisa.– Det er oppsiktsvekkende at en stortingskandidat oppfordrer til boikott av landets kulturinstitusjoner. Det vitner om svak forståelse av hvem som primært rammes, kommenterer Ulfsby, i e-post til Dagsavisen.

Overfor Dagsavisen utdyper Sundnes:

– Jeg oppfordrer folk til å holde seg borte fra teatrene så lenge streiken pågår. Min erfaring fra forhandling og konflikt er at publikum kan bidra med å legge press på arbeidsgiversiden for å komme til forhandlingsbordet.