Poet og samfunnsdebattant Sumaya Jirde Ali er ny redaktør i det feministiske tidsskriftet Fett.
Foto
Lise Åserud / NTB

Poet og samfunnsdebattant Sumaya Jirde Ali er ny redaktør i Fett

Publisert: 18. mai 2021 kl 08.22
Oppdatert: 18. mai 2021 kl 08.22

Det feministiske tidsskriftet Fett har ansatt Poet og samfunnsdebattant Sumaya Jirde Ali som ny direktør. Ali tar over sjefsstolen i dag.

Fett var det første tidsskriftet Ali skrev for. Det var i 2017, samme år som hun ga ut sin første diktsamling og året etter at hun debuterte i norsk samfunnsdebatt med en kronikk i Aftenposten.

Ali sier at hun noe av det som appellerte til henne med redaktørjobben var at hun nå får være med «backstage», og være en del at de som muliggjør at flere folk for ta plass i offentligheten og dermed gi folk perspektiver man ellers ikke ville fått.

Ali er fra Nord-Norge, og sier hun også vil utvide rammene til tidsskriftet, sånn at det skal bli oppfattet mindre som en «Oslo-greie».

Som muslimsk jente med hijab er det også mennesker som mener hun ikke kan være feminist fordi hun går i klær de mener er kvinneundertrykkende. Ali sier hun føler dette er en gjenganger i feminismen, og er klar på at hun selv vil få frem flere syn på feminisme.

– Det er den hvite feminismen som prater på vegne av andre. Den fella vil jeg ikke gå i som redaktør. Jeg har selv sett hvordan enkelte feminister prater om hijab og bekledning – de bruker det samme språket om sexarbeidere. Man står på utsida og ser inn og definerer, sier Ali til Klassekampen.