Lars Saabye Christensen mener at det å sette en diagnose på de som er uenige med oss har en stygg forhistorie. Her avbildet på bokmessen i Frankfurt i 2019.
Foto
Daniel Roland / AFP

Saabye Christensen advarer mot innskrenket ytringsklima

Publisert: 25. januar 2021 kl 08.19
Oppdatert: 25. januar 2021 kl 08.19

– Jeg merker en kulde, eller snarere et ubehag, senke seg over enhver sosial sammenheng når praten dreier seg over på terror, innvandring, konservativisme, islam, karikaturtegninger og tradisjoner, sier forfatteren Lars Saabye Christensen i en samtale med Dag og Tid.

Han plasserer seg selv i sentrum og har en sterk motvilje mot alle former for ekstremisme. Han sier mennesker er jo for det meste snille, tolerante og hjelpsomme og undrer seg over hvorfor noen så lett karakteriserer andre som egoister, undertrykkere og rasister.

– Det som preger vår samtid er at samfunnet har blitt så skjørt at all uenighet oppfattes som en trussel. Man baktaler sin egen nasjon og sivilisasjon og kaller selvhatet for humanisme og solidaritet med de undertrykte. På mange områder har ekstremisme blitt det normale, som for eksempel når man i forslaget til ny barnelov sier at man bør utelate ord som bror, søster, mor og far og sette disse ordene i hermetegn, som om det ikke lenger finnes mødre, fedre eller søsken, sier Saaby Christensen.

Han frykter den kulturelle og politiske polariseringen og den ustanselige trangen enkelte har til å dele ut fobier til andre. Det å sette en diagnose på de som er uenige med en har en stygg forhistoriere, sier Saabye Christensen. Han mener en slik tidsånd er totalitær og ekstrem.