Regjeringens gjenåpning av samfunnet ga ingen klarhet for sommerens festivaler. Det skal de først diskutere om en måned. – Altfor sent, sier sjefen for Moldejazz Mariann Bjørnelv.
Foto
Moldejazz

Sommerens musikkfestivaler ble ikke klokere etter regjeringens plan for gjenåpning

Publisert: 9. april 2021 kl 09.47
Oppdatert: 9. april 2021 kl 09.53

Denne uken la regjeringen fram sin plan for gjenåpning av landet. Planen inneholdt derimot få konkrete løfter for arrangørene av konserter, festivaler og andre typer kulturarrangement.

Om det kan avholdes festivaler i sommer vil regjeringen først svare på om en måned.

Det mener sjefen for Moldejazz, Mariann Bjørnelv er altfor sent. Hun er skuffet over det regjeringen presenterte, og synes det er vanskelig å forstå at regjeringen ikke la frem mer konkrete planer, selv om hun forstår det er vanskelig å forutsi smittesituasjonen fremover.

At det blir mai før regjeringen kommer med tydelige føringer for offentlige arrangement er Bjørnelv spesielt kritisk til. Til sammenligning får kulturbransjen i Danmark denne avklaringen i midten av april.

I tillegg er det vanskelig å forstå for Bjørnelv at regjeringen allerede gjør det klart at de letter på noen av tiltakene for handelsnæringen. Hun understreker at det er bra at handelsstanden får åpnet, men skjønner ikke logikken i at det kan bli tillatt med 3000 mennesker inne på Ikea, men ikke ute i Tøyenparken under Øyafestivalen.

Til tross for at det ennå ikke er klart hvilke restriksjoner som vil være gjeldende for norske festivaler, opplyser Bjørnelv at jazzfestivalen i Molde vil gå som planlagt til sommeren.

Tone Østerdal i Norske konsertarrangører synes også det er skuffende at regjeringen ikke gir mer konkrete svar til en såret bransjen.

– Jeg skjønner at smittesituasjonen gjør det vanskelig for Erna å sette noen konkrete datoer. Men det er de store musikkfestivalene som er nøkkelen for å få bransjen på beina igjen. Jeg vil ikke bli overrasket om flere festivaler nå velger å avlyse fordi regjeringen ikke kommer med mer konkrete signaler om framdrifta for gjenåpning, sier Tone Østerdal til Klassekampen.