Musiker Solveig Slettahjell er blant initiativtakerne til tankesmia KRAFT.
Foto
Lise Åserud / NTB

Starter tankesmie for kunst og kultur

Publisert: 13. september 2021 kl 16.12
Oppdatert: 13. september 2021 kl 16.13

Initiativtakerne jobber for en uavhengig og selvstendig tankesmie som samler folk fra et bredt kulturfelt, aktører fra alle kunstarter, kulturarbeidere, institusjoner, organisasjoner, akademia, media, skole og frivillighet. Målet er å være en tydelig stemme i offentligheten, både i det politiske feltet og i media, heter det i pressemeldingen.

Tiltaket har foreløpig fått noe økonomisk støtte fra den private stiftelsen Fritt Ord, og jobber for ytterligere finansiering. En arbeidsgruppe ledes av musiker og komponist Solveig Slettahjell, som også hadde ideen til tankesmia.

Arbeidsgruppa består av professor i kultursosiologi ved Norges musikkhøgskole, Sigrid Røyseng, Solveig Slettahjell, professor i musikkpedagogikk og musikkvitenskap, Øivind Varkøy, og Tone Østerdal, kulturarbeider og daglig leder i Norske Konsertarrangører.

Målet med KRAFT er å bidra til faglig forankret legitimering av kunstens samfunnsoppdrag, til økt kunnskap om og sterkere forståelse for kunst og kultur, skriver initiativtakerne. Tankesmia skal synliggjøre, dokumentere og diskutere kunsten og kulturen som fenomen, profesjon og samfunnsaktør. Videre har de et mål om å være en operativ tankesmie fra nyttår av.

Disse står bak initiativet:

Solveig Slettahjell, musiker og initiativtaker, Leif Ove Andsnes, musiker, Nosizwe Lise Baqwa, musiker og skuespiller, Ane Dahl Torp, skuespiller, A K Dolven, billedkunstner, Dag Johan Haugerud, filmregissør og bibliotekar, Karoline Krüger, skuespiller og musiker, Ruth Lillegraven, forfatter, Sigmund Løvåsen, forfatter, Guro Nagelhus Schia, danser og kunstnerisk leder, Odd Nordstoga, låtskriver og musiker, Lars Ø Ramberg, billedkunstner, Tom Remlov, filmprodusent, teatersjef og operadirektør, Sigrid Røyseng, professor i kultursosiologi, Toni Usman, skuespiller og regissør, Øivind Varkøy, professor i musikkpedagogikk og musikkvitenskap, Rolf Wallin, komponist, Ingrid Weme Nilsen, dramaturg, Bugge Wesseltoft, musiker, Tone Østerdal, kulturarbeider.