Vidar Villa (til høyre) er blant dem som tok sjansen på å turnere etter oppfordringer fra kulturminister Abid Raja.
Foto
Cornelius Poppe / NTB

Taper millioner etter avslag i Kulturrådet

Publisert: 1. november 2021 kl 10.16
Oppdatert: 1. november 2021 kl 10.34

Det rettes sterk kritikk mot Kulturrådet fra flere hold, blant annet vedrørende lang saksbehandlingstid.

Samme dag som Vidar Villa startet årets turné, kom avslaget fra Kulturrådet om koronastøtte. Det koster artisten flere millioner kroner.

Det skriver VG.

– Dette setter selskapet i en vanskelig situasjon. Vi trodde på kulturministerens løfter om å arrangere og begynte å planlegge i fjor høst. Nå er vi flere millioner i underskudd, sier Villas manager, Chris Collings i Collings Productions, til avisa.

Han sier videre at det sett i ettertid nesten føles som om de har blitt straffet for å jobbe i stedet for å gå arbeidsledig.

I over tre måneder etter turnéslutt ventet han forgjeves på avklaring. For to uker siden ble klage på avslaget sendt til Klagenemnda.

– Det føltes som et slag i ansiktet. Totalt 22 personer har vært i crewet for sommerturneen. Vi har måttet ta opp lån i banken for å klare å betale alle lønninger, og sitter nå igjen med gjeld. Det føles mildt sagt bittert etter å ha brukt ett år på å forberede en stor turné, der Kulturministeren underveis oppfordret bransjen til å planlegge kulturarrangement, sier Collings.

VG nevner en rekke artister som kritiserer Kulturrådet for sene svar.

Kritikken dreier seg om to ting

De skriver at de i løpet av pandemien har fått innspill på svært mange klager på Kulturrådets behandling av Regjeringens kompensasjons- og stimuleringsordninger det siste halvannet året.

Kritikken dreier seg spesielt rundt to ting, ifølge avisa:

  • Ekstremt sen saksbehandling
  • Inkonsekvens og endringer i vilkårene for tilskudd

Lørdag skrev de om Heine Strømme som ble nektet koronastøtte til sin oktoberfest, mens syv andre oktoberfester hadde fått.