Kulturbransjen

Helsedirektør Bjørn Guldvog, helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol og direktør i FHI Camilla Stoltenberg.

– Det er mange mennesker som har mistet jobben sin på grunn av denne regjeringen

Publisert Sist oppdatert

Karianne Jæger, produsent i Scenekvelder i Folketeateret, sier de er klare for å åpne med én gang om regjeringen tillater det.

Tirsdag kveld blir det kjent hvilke lettelser statsminister Jonas Gahr Støre og resten av regjeringen kommer med i koronarestriksjonene.

Sist regjeringen hadde «gode nyheter» til kulturlivet, økte de publikumsgrensen, fra 200 til 1.500 på arrangementer med faste tilviste plasser. Men fortsatt var det mange krav som gjaldt, noe som gjorde at de nye lettelsene ikke har hatt noen særlig betydning for mange av arrangørene.

Publikum må for eksempel deles inn i kohorter på inntil 200 personer, det må være minst to meter mellom kohortene hele tiden, og hver kohort skal ha tilgang til separate toalettfasiliteter og ha egne områder for eventuelle tilbud om garderober og servering. Ellers kan maks 50% av besøkskapasiteten utnyttes, og arrangør skal sørge for at alle kan holde minst én meter avstand hele tiden.

Oslo Konserthus og Operaen får for eksempel kun plass til 400 gjester med gjeldende regler. Årsaken er at de ikke har nok toaletter.

Dette har ført til massiv kritikk, og det er mange som håper på full åpning når regjeringen skal legge frem de nye tiltakene i kveld.

Taper syv til åtte millioner kroner hver uke

Knut Dahl i Folketeateret sier de allerede har blitt skuffet mange ganger. Han forteller at forrige gang regjeringen kom med såkalt gode nyheter for kulturlivet, var det ganske langt fra sannheten likevel:

Regjeringen åpnet da for opptil 1500 på arrangementer, men kravene var halv kapasitet og at publikum måtte deles opp i kohorter på 200 personer, med to meters avstand og egne toaletter. Med disse kravene ble det nesten enda verre enn hva det hadde vært før, mener han.

– Salen tar 1400. Så hver uke nå må vi skuffe mellom 7000 og 8000 personer som har bestilt billetter som ikke får se forestillingen grunnet koronarestriksjonene. Hver uke taper vi mellom syv til åtte millioner kroner i omsetning som følge av tiltakene, sier direktøren.

Klare for åpning

Karianne Jæger, som er produsent i Scenekvelder i Folketeateret, forteller at utøverne deres er «stand by» og at de bare venter på at regjeringen skal komme med informasjon om at de kan åpne.

– Vi er klare og må selvfølgelig håpe at publikum har anledning til å være impulsive, dersom det vil være mulig å åpne igjen.

Hun forteller at de forventer at teatrene kan åpne for fullt, mer eller mindre, og at de kan styre dette med smittevern selv.

– Både fordi vi har vist oss tilliten verdig gjennom to år, og fordi vi har lagt frem tall som viser at selv med åpne teatre i en pandemi, er det ikke der smitten skjer.

En undersøkelse fra Norsk teater- og orkesterforening viser at det ikke var noen kjente tilfeller av smittespredning blant publikum fra tiltakene ble satt inn i mars 2020 og ut 2021.

Hun mener også at vi må se til Danmark og resten av Europa og høre på FHI som sier at tiltakene er mer inngripende enn de har effekt i å hindre smitte. Hun er også opptatt av at fungerende støtteordninger må komme på plass.

– Vi er en stor arbeidsplass, og det er mange mennesker som har mistet jobben sin på grunn av denne regjeringen her. Vi vil jobbe hardt for at de skal komme tilbake så fort som mulig. Det er vårt eneste mål akkurat nå, sier hun, og legger til:

– Da er det støtteordninger, forutsigbare og rettighetsbaserte støtteordninger, som må på plass. Og at Helsedirektoratet lytter godt til FHI når de sier at nå kan man egentlig fjerne de tiltakene som er så belastende og begrensende, sier hun.

Powered by Labrador CMS