Kulturbransjen

Nestleder i Rødt, Marie Sneve Martinussen, mener kulturministeren må vise tydelighet i kulturpolitiske spørsmål som berører Ukraina-krigen.

Flere er sterkt kritiske til den pågående boikotten – vil ha kulturministeren på banen

En rekke norske og utenlandske kulturinstitusjoner har avbrutt samarbeidet med russiske kulturaktører. Rødt mener kulturministeren må gripe inn, og Bokhandlerforeningen vil ikke slutte å selge russisk litteratur.

Publisert Sist oppdatert

Som følge av invasjonen av Ukraina har en rekke kulturinstitusjoner i Norge og i utlandet kuttet forbindelsene med Russland. Både russiske kunstnere og institusjoner blir boikottet, konserter, kunstsamarbeid og filmer avlyses.

Norsk teater- og orkesterforening (NTO) og Den norske Opera har bedt sine medlemmer om å avbryte alt samarbeid med statsfinansierte russiske kunst- og kulturinstitusjoner.

Munchmuseet har besluttet å pause all dialog med russiske samarbeidspartnere. Kilden i Kristiansand har tatt lignende grep.

Det har utløst en debatt blant kulturlivets aktører, blant annet om det er riktig å boikotte russiske kunstnere og kulturinstitusjoner.

KulturPlot-redaktør Magne Lerø har tidligere oppfordret norske institusjoner om å droppe kulturboikott av Russland.

– Kunsten skal være fri. Kulturens oppgave er å holde fast på dialogens mulighet for endring gjennom protest og tydelig tale – ikke boikott, stengte dører og «no plattforming», skrev han blant annet.

Mener kulturministeren må vise tydelighet

I Sverige og Danmark har kulturministrene instruert sine kulturinstitusjoner til å avbryte alt samarbeid med Russland og Hviterussland. Kulturminister Anette Trettebergstuen har uttalt at hun vil overlate til kulturinstitusjonene å avgjøre hvordan de vil forholde seg til Russlands krigføring.

På Stortinget etterlyser både Rødt og Fremskrittspartiet tydelighet fra Trettebergstuen i kulturpolitiske spørsmål som berører Ukraina-krigen.

– Kulturministeren må forhindre en kulturboikott som ikke skiller mellom dem man vil hjelpe, og dem man vil ramme, sier Rødts Marie Sneve Martinussen til Klassekampen.

Rødt krever også at regjeringen gir løfter om politisk asyl for russiske kunstnere, forfattere og regimekritikere som blir tvunget på flukt fra hjemlandet.

Vil ikke slutte å selge russiske bøker

Ukrainske PEN oppfordrer til å boikotte russiske forfattere, men norske bokhandlere og forlag er ikke en del av denne boikotten.

Boikott av bøker vil trolig gi motsatt effekt, mener direktør i Bokhandlerforeningen, Anne Schiøtz.

Hun forteller Dagsavisen at bokhandlerne har merket en markant økning i salg av bøker som handler om Russland, men også de bøkene de har som omhandler Ukraina.

At andre deler av Kultur-Norge velger å boikotte Russland, har hun og Bokhandlerforeningen riktig nok forståelse for.

– Akkurat i dette tilfellet er bøker kanskje noe annet enn andre varer, nettopp fordi de på samme måte som media gir en avgjørende kunnskap.

Powered by Labrador CMS