Kulturbransjen

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen.

Frustrasjon i kulturbransjen – dette svarer kulturministeren

Publisert Sist oppdatert

Kulturbransjen forteller om avlysninger, om publikum som uteblir og usikkerhet rundt støtteordningene. Dette svarer kulturminister Anette Trettebergstuen.

– Våre myndigheter har dessverre altfor liten innsikt i arrangementssektoren, og de viser jo heller ikke evne eller vilje til å forstå, uttalte Hege Strand til KulturPlot tidligere denne uka.

Hun er daglig leder i Trondheim Lyd og nestleder i Bransjeforeningen for sceneteknisk bransje (BFSP).

Hun mener uforutsigbarheten kulturbransjen har levd med i to år fortsetter, til tross for at arrangementer nå kan gjennomføres som normalt igjen.

– Lønnsstøtteordningen er for dårlig, og næringsstøtten har de halvert i forhold til hvordan den var innrettet i starten av pandemien.

– For meg så virker det som de nå tenker at de som fortsatt sliter får klare seg selv, nå gidder vi ikke yte støtte mere, all den tid resten av næringslivet går så det suser, sier hun.

Foto Hege Strand er daglig leder i Trondheim Lyd og nestleder i BFSP. Foto: Privat.

Hun forteller at de mistet nesten alle oppdrag ut april da nedstengningen kom i desember.

– Kundene våre har en lang planleggingshorisont, og når myndighetene er utydelige, så skaper det en usikkerhet blant arrangørene, som igjen fører til kanselleringer. Dette gjelder nok for de fleste av medlemmene i BFSP, sier hun.

Publikum uteblir

Mange arrangører forteller at publikum uteblir, og at lang behandlingstid gjør at det er vanskelig for dem å gjennomføre selv om det nå er lov.

Bjarte Hjelmeland er aktuell med forestillingen «Vår Beatles-hyllest» sammen med produksjonsselskapet Over Norge. De kan nå ha fulle hus på forestillingene, men publikum er ikke like kjappe til å kjøpe billetter for å fylle setene, ifølge Hjelmeland.

– Vi må ha støtte fra staten for å kunne gjennomføre det slik situasjonen er blitt. Ellers kan vi risikere konkurs før våren, har han uttalt til Aftenposten.

Stimuleringsordning for kulturlivet åpnet i starten av januar for arrangementer fra 8. desember til og med 31. mars. Arrangørene kan ikke regne med å få svar før 25. februar. Åsmund Gjønnes Tvedten, daglig leder i Over Norge, mener saksbehandlingen er altfor treg.

– Situasjonen vår er at på grunn den kritisk lange behandlingstiden i Kulturrådet i forbindelse med stimuleringsordningen, så tvinges vi nå til å avlyse mange av forestillingene på turneen til «Vår Beatles-hyllest» i påvente av svar. Turneen starter om cirka en uke, og vi vet enda ikke om vi får støtte til å gjennomføre dette. Dette medfører at 15 flotte artister, musikere, teknikere, sjåfører og crew igjen mister jobbene sine, og kulturhus og konsertsaler blir stående tomme. Stimuleringsordningen virker nå helt mot sin hensikt for store deler av bransjen. Ordningen som skal stimulere til aktivitet og kultur tar nå så lang tid at mange arrangementer avlyses i hele landet, sier han.

Foreløpig har de avlyst 14 av 22 forestillinger, og det kan måtte bli flere, forteller han.

– Vi har prøvd å kjøpe oss litt tid med de vi har beholdt, og vil kjempe med nebb og klør for å få gjennomføre disse.

– Billettsalget går dessverre tregere enn ved normale tider, og stoppet omtrent helt opp i hele desember og frem til gjenåpningen nå naturlig nok. Det er også den perioden det erfaringsmessig selges mye billetter. Men da myndighetene frarådet folk fra å gå på teater i denne perioden, ser vi jo at dette også ble realiteten. Og det henger fortsatt litt igjen, da nok folk er redde for å gå på konserter og teater på grunn av det høye smittetrykket i samfunnet.

– Vi er i ferd med å ta hverdagen tilbake

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen har blitt forelagt kritikken og svarer følgende over e-post til KulturPlot:

– Etter ønske fra kultursektoren tok vi raskt opp igjen stimuleringsordninga og forbedra kompensasjonsordninga da vi måtte gjeninnføre smitteverntiltak i desember. For å sikre så raske svar som mulig på søknadene til stimuleringsordninga flytta vi 15 ekstra saksbehandlere til Kulturrådet og la hele forvaltninga av kompensasjonsordninga til Lotteri- og stiftelsestilsynet.

Foto – Det vil ikke være rettferdig at arrangementer som gjennomføres under strenge smittevernstiltak, skal konkurrere om midler med arrangementer uten noen smittevernstiltak, sier kultur-og likestillingsminister Anette Trettebergstuen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Hun påpeker at siden stimuleringsordninga ble opprettet høsten 2020, har Kulturrådet fordelt ca. 1,8 milliarder kroner fra ordningen på ca. 30 000 kulturarrangementer rundt om i hele Norge. De første vedtakene for inneværende periode kom nå rett før helgen, og det har kommet mange flere denne uka, forteller hun.

– Det er imidlertid kun mulig å gi tilskudd fra ordninga til arrangementer som er underlagt smittevernpålegg.

Fra og med 13. februar legger ikke offentlige smittevernpålegg lenger begrensninger på kulturarrangementer. Søknader som inneholder arrangementer både før og etter 13. februar vil bli behandlet på vanlig måte, men kun arrangementer som fant sted i perioden med smittevernpålegg kan motta støtte etter forskriften.

– Nå er det ikke lenger restriksjoner, og vi er i ferd med å ta hverdagen tilbake, sier Trettebergstuen.

– Vi har bekreftet at kompensasjonsordninga for kultursektoren vil vare ut februar, på tross av at det ikke lenger er smittevernstiltak i samfunnet. Arrangører og underleverandører vil dermed likevel kunne søke kompensasjon for avlyste og nedskalerte kulturarrangementer ut februar.

Hun legger til at en stimuleringsordning er til for å stimulere en kulturbransje til aktivitet når smittevernstiltak hindrer normal aktivitet. Kulturrådet har verken nå eller tidligere kunnet fravike forskriftens tydelige bestemmelser på det punktet.

– Det vil ikke være rettferdig at arrangementer som gjennomføres under strenge smittevernstiltak, skal konkurrere om midler med arrangementer uten noen smittevernstiltak. Når vi fikk åpna opp for kulturlivet og resten av samfunnet i starten av februar, betyr også det at totalsummen til fordeling på de som har søkt mellom 8. desember og tidlig i februar, vil bli større, slik at avkortninga på søknadene blir betydelig mindre. Det er viktig at vi nå får ut penger raskt til kulturarbeiderne som allerede har gjennomført arrangementer. Det er Kulturrådet godt i gang med, avslutter hun.

Powered by Labrador CMS