Kulturbransjen

Markering mot Russlands invasjon av Ukraina foran den russiske ambassaden i Oslo.

Hva bør norsk kultursektor gjøre?

Det har den siste tiden pågått en debatt blant kulturlivets aktører om det er riktig å boikotte russiske kunstnere og kulturinstitusjoner. Kulturrådet inviterer nå til frokostmøte om temaet.

Publisert Sist oppdatert

Hvordan kan vi best bidra til presset mot det russiske regimet uten å svekke den kunstneriske friheten ytterligere for uavhengige russiske kulturaktører?

Tirsdag inviterer Kulturrådet til frokostmøte der de håper å komme nærmere et svar på dette – om hva den norske kultursektoren kan gjøre når et europeisk demokrati invaderes av et aggressivt naboland.

LES OGSÅ: Dropp kulturboikott av Russland.

– Den frie kunsten går hånd i hånd med kampen for demokrati og ytringsfrihet. Derfor fordømmer vi Russlands angrep på Ukraina, sier Kristin Danielsen, direktør i Kulturrådet.

– Et fritt kulturliv er en forutsetning for et fritt samfunn. Derfor må vi heller ikke glemme de mange modige russiske kunstnerne som kjemper for demokrati og menneskerettigheter i sitt eget hjemland, sier Danielsen.

Med en rekke representanter for kultursektoren

Kulturrådets søsterorganisasjon i Ukraina, Ukrainian Cultural Foundation, har bedt kulturaktører verden over avslutte eventuelle samarbeid med det russiske regimet og markere sin motstand mot krigen.

Den norske kultursektoren har så langt svart på krigen med en rekke ulike tiltak. En rekke kulturinstitusjoner har svart med boikott, mens andre er sterkt kritiske til dette.

Under frokostmøtet vil Lars Toft Eriksen fra MUNCH, Morten Gjelten fra NTO, Harald Furre fra Kilden, Kjersti Mo fra Norsk filminstitutt, Bergensfilharmoniens russiske konsertmester Alexander Kagan og en rekke andre aktører delta.

Powered by Labrador CMS