Kilden teater og konserthus.
Foto

Olav Breen

Avlyser forestillinger med russiske kunstnere

Publisert: 2. mars 2022 kl 13.31
Oppdatert: 2. mars 2022 kl 13.32

– Bruddene på folkeretten vi ser i Ukraina er svært alvorlige. Det er viktig at vi alle gir et tydelig signal om uretten som nå blir begått i Europa, enten det er snakk om nasjoner, store internasjonale selskaper, et kunsthus på Sørlandet eller enkeltmennesker. Derfor velger Kilden nå å avlyse de planlagte forestillingene med St. Petersburg Ballet Theatre i mai, sier administrerende direktør Harald Furre i en pressemelding.

Vedtaket fra et ekstraordinært styremøte i Kilden teater og konserthus ettermiddag lyder: «For å tydelig markere vår avstand fra Russlands invasjon i Ukraina velger Kilden å avlyse russiske artister og ensembler inntil videre.»

Det betyr også at den russiske pianisten Denis Kozjukhin, som skulle vært solist på konserten med Kristiansand Symfoniorkester 2. juni, vil bli erstattet.

LES OGSÅ: Dropp kulturboikott av Russland.

– Det er viktig for oss å understreke at avlysningene er en prinsipiell markering mot Putins meningsløse angrepskrig i Ukraina. Markeringen er ikke rettet mot folket i Russland og kunstnerne, men for å markere avsky mot krigshandlingene rettet mot Ukraina. Om vi alle står sammen i solidaritet med Ukraina, mot krig, vil det bli lagt merke til, også i Kreml, sier Furre.

Ytringsfrihet er en grunnleggende forutsetning for demokrati og menneskerettigheter. Kunst og kulturuttrykk er nettopp ytringer. Et fritt samfunn og et fritt kulturliv er sentrale verdier for Kilden, skriver de i pressemeldingen. Kulturaktiviteter gir grunnlaget for å delta i det uenighetsfellesskapet som er forutsetningen for et demokrati. Derfor er det naturlig for Kilden i denne stund å vise et tydelig standpunkt til krigshandlingene i Ukraina.