Kulturbransjen

– Behovet er skrikende stort, sier Rhiannon Hovden Edwards, bransjedirektør for kultur og opplevelser i Virke. Sammen med flere andre kulturledere ber hun regjeringen om en milliard kroner til satsing på kulturarenaer.

Kulturledere ber regjeringen om en milliard: – Behovet er skrikende stort

Ledere i norske bransjeorganisasjoner går sammen og krever en milliard av regjeringen. – Det vil være den mest verdifulle milliarden vi investerer i år.

Publisert Sist oppdatert

– Det hjelper ikke amatørteateret i Rissa at man pusser opp Nationaltheatret i Oslo, sier Rhiannon Hovden Edwards, bransjedirektør for kultur og opplevelser i Virke, til KulturPlot.

I et innlegg i Dagsavisen tirsdag går hun og flere kulturledere sammen der de ber regjeringen om en milliard kroner.

På veien ut av pandemien og inn i nye utfordrende tider, må vi være trygge på hvem vi er, som mennesker og som samfunn, skriver de.

– Denne tryggheten kan kun komme gjennom sterke fellesskap. Kulturbransjen og frivilligheten kan skape disse arenaene, men det kommer ikke av seg selv.

Det er Edwards, sammen med lederne i Norsk Kulturforum, Norsk musikkråd, Kulturrom, Norske kulturhus og Norske Konsertarrangører som står bak oppfordringen.

Hverdagsarenaer

– Det er en så grunnleggende problemstilling at den nesten er banal, sier Edwards på telefon onsdag morgen.

– Du er nødt til å ha et sted å være for å kunne gjøre det du driver med. Idretten har vært veldig gode på å synliggjøre det – at man trenger en bane for å spille fotball på hvis du skal begynne å spille fotball.

Den sammenhengen er akkurat like direkte i alt av kulturliv og frivillighet – du trenger et sted å være for å utøve aktiviteten din, mener hun.

Virke Foto Leder for Virke kultur og opplevelser, Rhiannon Hovden Edwards.

Edwards påpeker at selv om dette helt tydelig er forankret politisk som et behov, er det ikke bevilget penger til det, det er ikke satst på det.

– Dette har blitt trukket frem i melding på melding de siste par årene. I kulturmeldingen var det en av hovedmålsettingene, å få egnede, gode lokaler til kultur. I frivillighetsmeldingen er det understreket, og i barne- og ungdomskulturmeldingen er det understreket.

Det Edwards sammen med de andre kulturlederne ber om, er at regjeringen satser på det og bevilger nok penger til det.

– Og da snakker vi ikke om de store prestisjebyggene, vi snakker om hverdagsarenaene. Vi snakker om øvingslokalene, lokaler som ikke er helsefarlig for korps. Små lokale konsertscener, amatørteater – alt dette som trenger rom å være i, lenge før man kommer opp på den store scenen.

Ekstra behov etter pandemien

Etter pandemien, og etter å ha vært hjemme i nesten to år, er behovet enda sterkere enn før, påpeker de i innlegget. Det er et enda større behov nå for å samles igjen og bygge opp et fellesskap – særlig blant barn og unge, men også blant voksne.

– Det er også knyttet til folkehelse, det ligger veldig mye folkehelse i det å drive med noe sammen, sier Edwards.

– Så poenget vårt er at nå må det satses på. Behovet er skrikende stort.

Hun sier at bare 15% av de lokalene som finnes i dag er egnet til den bruken de har, og at de fleste kommuner mangler nok og egnede lokaler.

– Vi bruker så mye på store nasjonale kulturarenaer, men de fyller ikke den funksjonen. Det hjelper ikke amatørteateret i Ørsta at man pusser opp Nationaltheatret i Oslo.

«Det vil være den mest verdifulle milliarden vi investerer i år», skriver de i Dagsavisen.

På spørsmål om hun kan utdype dette, svarer Edwards følgende:

– Dette trengs for å bygge fellesskapene igjen. Vi trenger å ses, vi trenger å samles, vi trenger å gjøre ting sammen, få til ting sammen, vi trenger arenaer som gir oss fri fra alt det andre, sier hun, og legger til:

– Men da må vi ha steder å være, som passer til det vi skal gjøre.

Powered by Labrador CMS