Kulturbransjen

Illustrasjonsbilde: Sigrid på scenen.

Ny undersøkelse om nordmenns kulturvaner: – Oppsiktsvekkende

En ny undersøkelse viser at langt færre oppsøker kulturarrangementer nå enn før pandemien. Kulturforsker er overrasket over tallene.

Publisert Sist oppdatert

I en fersk undersøkelse som Norstat har gjort for NRK svarer over halvparten, 52 prosent, at de oppsøker kulturarrangementer som teater, kino og konsert sjeldnere nå enn før pandemien.

41 prosent svarer at de har fått tilbake samme vaner som de hadde før pandemien.

4 prosent svarer at de besøker kulturarrangementer oftere enn før. 2 prosent vet ikke.

– Årsakene er sammensatte

– Funnene i undersøkelsen er dessverre ikke overraskende, sier leder i Norske konsertarrangører, Tone Østerdal.

Hun forteller at deres medlemmer rapporterer om veldig varierende billettsalg, og årsakene til at en del konserter og festivaler selger tregere enn før pandemien er sammensatte.

– Mange har nye vaner og mindre utholdenhet i det sosiale livet enn før. Noen er bekymret for koronasmitte – ikke fordi de er redde for alvorlig sykdom, men fordi det «ikke passer» med fire dager i isolasjon akkurat nå, sier hun.

– Andre igjen kjenner på økt økonomisk usikkerhet, knyttet til drastisk økende strøm-, mat- og bensinpriser. Da er det kanskje ikke konsert- og festivalbilletter du prioriterer først.

Østerdal er likevel optimistisk med tanke på tiden fremover.

– Samtidig ser vi at en del selger godt og er optimistiske med tanke på våren og sommeren. Nå er det et veldig stort antall arrangementer tilgjengelig, hvor vi både ser en del «etterslep» av konserter som har vært utsatt flere ganger under pandemien og helt nye arrangementer, sier hun.

– Vi håper og tror at forholdet mellom tilbudet og publikums oppslutning vil kalibrere seg etter hvert.

Mener tallene er oppsiktsvekkende

Seniorforsker Bård Kleppe i Telemarksforskning sier til NRK at han synes tallene er oppsiktsvekkende.

Tidligere rapporter, som en undersøkelse gjennomført av Kulturrådet og Norsk filminstitutt, har dessuten vist at de fleste har følt på et stort savn etter fysiske kulturtilbud under pandemien, og mange sier at de vil bruke dem enda mer fremover enn før.

Kleppe trodde det ville være et oppdemmet behov for dra på konserter og andre arrangement etter gjenåpningen.

– Det kan hende at folk har endret vaner i et større omfang. De oppsøker kanskje andre tilbud enn tidligere, sier Kleppe.

Sviktende billettsalg

En rekke aktører har den siste tiden måttet avlyse eller utsette arrangementer, også etter at alle koronatiltak ble fjernet. Dårlig billettsalg oppgis som årsak.

Rockebandet Skambankt måtte for eksempel avlyse den etterlengtede vårturneen deres fordi billettsalget ikke hadde vært som forventet etter gjenåpningen. Det gjorde at det ikke var økonomisk forsvarlig å gjennomføre.

Artistmanager Eivind Brydøy i Artist Vision har tildligere uttalt til KulturPlot at situasjonen er verre nå enn den var etter forrige nedstenging.

– Det vi ser nå er at billettsalget spesielt for mars er lavere enn det vi opplevde i fjor høst da vi hadde første gjenåpning.

Powered by Labrador CMS