Tegneserier er populært blant barn og unge.
Foto
Kyrre Lien / NTB
Kulturrådet

– Tegneserieopprøret har blitt lagt merke til

Publisert: 21. januar 2022 kl 10.16
Oppdatert: 21. januar 2022 kl 10.19

I 2021 fikk en historisk høy andel tegneserier støtte.

Kulturrådet deler ut produksjonsstøtte til norske tegneserier to ganger i året, noe som er en viktig del av økonomien for mange tegneserieforlag og tegneserieskapere. I den andre runden med tildelinger i 2021 fikk 96 prosent av søknadene tilslag. Dette er en historisk høy andel. Tilsvarende tall for andre runde med tildelinger i 2020 var 76 prosent. Det skriver nettstedet Empirix.

– Gjennom mine to år i utvalget er dette helt klart den tildelingsrunden der det har vært best samsvar mellom midlene til rådighet og det støttebehovet som har ligget på bordet i søknadene, sier Morten Harper, som leder Kulturrådets tegneserieutvalg, til nettstedet.

Våren 2021 gikk norske tegneserieskapere og figurene deres i et digitalt demonstrasjonstog for bedre økonomiske rammer, noe som fikk navnet Tegneserieopprøret.

Ordningen for produksjonstilskudd hadde et budsjett på 2,67 millioner kroner i 2021. Denne summen har ikke vært økt siden 2019. Forskjellen i fjor var at det ble tilført 500.000 kroner ekstra i korona-relaterte stimuleringsmidler.

– Jeg har forventninger til at den totale støtten til tegneserier øker, om vi ser produksjonstilskudd og innkjøpsordningen samlet sett. Over tid har vi sett at budsjettene er altfor trange, og serieskaperne selv har også bidratt til å synliggjøre pengemangelen. Jeg tenker da særlig på Tegneserieopprøret. Det har blitt lagt merke til, sier Harper.