Over 50 personer ble pågrepet, og flere tusen gjenstander tatt i beslag i løpet av en fire måneder lang aksjon mot ulovlig handel med kulturminner, opplyser Europol.
Foto
Mike Corder / AP / NTB

Titalls pågrepet i jakt på kulturskattsmuglere

Publisert: 10. mars 2022 kl 15.22
Oppdatert: 10. mars 2022 kl 15.22

Blant beslagene i operasjon Pandora VI er det arkeologiske funn, møbler, mynter, malerier, statuer og musikkinstrumenter, skriver Europol i en pressemelding.

Myndighetene i 28 land – inkludert Norge – deltok i operasjonen, som varte i fire måneder fra juni til september i fjor. Det ble gjennomført kontroller ved flyplasser og grenseposter i tillegg til auksjonshus, museer og privatboliger. Innsatsen var spesielt rettet mot netthandelsplasser, og Nederland stilte med en egen nettpatrulje for å avdekke mistenkelige salg.

Over 170 saker er fortsatt under etterforskning, og det er ventet flere pågripelser og beslag.

Blant de mange tusen gjenstandene som ble beslaglagt, er en spansk gullskatt bestående av mynter fra Romerriket. Etterforskningen som ledet fram til beslaget, startet da tre av myntene ble funnet i et velkjent auksjonshus i Madrid.

I Frankrike fant tollere over 4.200 gjenstander – inkludert over 3.000 mynter – som var samlet og stjålet av en enkeltperson med metalldetektor. Det ble også gjort større beslag i blant annet USA, Nederland, Hellas og Italia.

Metalldetektorer er populære blant dem som plyndrer historiske gjenstander. I sju land ble det beslaglagt 90 detektorer som var tenkt brukt på uærlig vis, skriver Europol.